САЩ и Украйна преговарят за предоставяне на изтребители

09:47, 17 сеп 22 25 2205 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Американският президент Джо Байдън предупреди, че ако в Украйна бъдат използвани химически или тактически ядрени оръжия, Русия ще бъде изправена пред международни последствия. Стопанинът на Белия дом даде интервю за телевизия CBS.

Американският лидер беше попитан какво би казал на руския президент Владимир Путин, „ако обмисля използването на химически или тактически ядрени оръжия“ в Украйна.

Недей. Ще промениш лицето на войната, както никога след Втората световна война“, отговори Байдън. Тогава журналистът го попита какви биха били последствията от евентуалното използване на химическо или тактическо ядрено оръжие от Руската федерация в Украйна, каква ще бъде реакцията на САЩ.

Мислите ли, че щях да ви кажа, ако знаех точно как ще бъде. Разбира се, няма да ви кажа. Това ще има последствия. Те ще бъдат отхвърлени от света, както никога досега. И в зависимост от мащабите на това, което те направят, ще зависи и какъв ще бъде (нашият) отговор“, каза стопанинът на Белия дом.

САЩ преговарят с Украйна за доставки на нови въоръжения

САЩ и Украйна провеждат консултации на ниско ниво за предоставянето на американски многоцелеви изтребители от четвърто поколение F-16, системи за противовъздушна отбрана (SAM) Patriot, разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати (UAV) MQ-1C Grey Eagle. Това съобщи вестник Politico, позовавайки се на свои източници. Украинските власти престанаха публично да искат от Вашингтон доставката на тези оръжия, но задкулисните опити за получаването им не спират”, отбелязва вестникът. Според неговите източници и двете страни обсъждат дали да изпратят бойни самолети, системи за противовъздушна отбрана и дронове в Киев, докато се работи по дългосрочни финансови сделки.

Шолц: Путин не осъзнава, че нахлуването в Украйна е грешка

Двустранните контакти за евентуално предоставяне на Пейтриът, F-16 и Grey Eagles на Киев продължават на ниско ниво.

Статията подчертава, че през последните седмици Киев „премина от гръмки призиви (за предоставяне на тези видове оръжия) към по-тихи консултации“. Това се дължи и на факта (наред с други неща), че Вашингтон призова Киев да се съсредоточи върху това, от което има нужда в момента. По този начин имаше опасения, че „заявките за доставка на скъпи оръжия отвличат Киев от по-належащите нужди на бойното поле“.

Опасенията на американската страна по отношение на доставката на тези оръжия са свързани не само с факта, че те „ще имат провокационен характер за Москва“, но и с факта, че комплексната поддръжка и поддръжка на тези системи „ще постави Украйна в трудно положение", обяснява Politico, пише БГНЕС. 

Украйна: 99% от ексхумираните тела имат следи от насилствена смърт”

99% от ексхумираните тела имат следи от насилствена смърт, заяви ръководителят на украинската регионална администрация. Сред телата, които бяха ексхумирани днес, 99% имаха признаци на насилствена смърт”, заяви Олег Синегубов, ръководител на Харковската областна администрация, в социалните мрежи.

Открит е масов гроб в наскоро освободения Изюм

Има няколко тела с вързани зад гърба ръце, а един човек е погребан с въже около врата”, добави той. Очевидно тези хора са били измъчвани и екзекутирани”

По-рано журналисти на АФП видяха, че поне едно от телата е с вързани ръце. Предвид състоянието на тялото не беше ясно дали жертвата е била облечена в цивилни дрехи или във военна униформа.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се нахвърли върху Русия, след като официални лица започнаха да ексхумират телата от мястото.

Русия оставя само смърт и страдание. Убийци. Мъчители”, заяви Зеленски в изявление в социалните мрежи, като добави, че сред откритите над 400 тела има и деца.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама