Открити са още доказателства за изтезания в Изюм

09:34, 18 сеп 22 25 2103 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинските власти продължават ексхумирането на телата от масовите гробове, открити в отвоювания град Изюм. Според официални източници там са погребани стотици. Украинският президент Володимир Зеленски обвини руските въоръжени сили, че масово са прибягвали до мъчения в доскоро окупираната от тях част от Харковска област.

Представители на Службата за спешна помощ и полицейски експерти и следователи работят в гората край Изюм, като правят оглед на телата, някои от които са на украински войници, други на цивилни. Открити са още доказателства, че хората, чиито тела бяха открити в масовия гроб, са били изтезавани. А в освободени градове и села на Харковска област са открити над десет помещения, приспособени за мъчения. Това каза в късното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Мъченията са били широко разпространена практика в териториите, окупирани от Русия. Така са правили нацистите. Така правят и рашистите. Но и на тях ще им бъде търсена отговорност по същия начин - както на бойното поле, така и в съдебните зали”.

Чешкото председателство на Съвета на ЕС призова за създаване на нов международен трибунал, който да установи истината за случилото се в Изюм и на други места в Украйна, където има съмнения за военни престъпления, предаде БНР.

Открит е масов гроб в наскоро освободения Изюм

Междувременно назначените от Русия окупационни власти в южната Херсонска област съобщиха за сражение в центъра на град Херсон. Отекнали са и няколко експлозии. Предполага се, че се е задействала руската система за противоракетна отбрана, съобщава агенция ТАСС. Според украинска агенция възможно е да става въпрос за сблъсъци между групи руски военни.

От Генералния щаб на украинската армия съобщиха, че продължава контраофанзивата за отвоюване на Херсонска област и руските сили се готвят за изтегляне оттам.

Запорожката АЕЦ пак е включена

Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна е включена отново към националната електропреносна мрежа. Инженери ремонтираха един от четирите основни външни електропровода, повредени по време на руската инвазия в страната, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

През изминалата седмица състоянието на електрозахранването на ядреното съоръжение се подобри", но общата ситуация в централата остава несигурна", заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси. Въпреки че напоследък не е имало обстрел на или в близост до АЕЦ, той продължава да се случва в по-широкия район", каза той.

Съоръжението в Запорожие не осигурява електричество от 5 септември, съобщи агенцията. В понеделник МААЕ изложи плановете си за създаване на защитна зона около централата. Агенцията ще следи за спазването на периметъра на сигурност, заяви Гроси. Предложението се обсъжда с Украйна и Русия, каза Гроси и добави, че е видял признаци, че те са заинтересовани от това споразумение", пише изданието Политико", цитирано от БГНЕС. 

По-рано тази седмица литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис заяви, че международната общност трябва да осигури безопасността на Запорожката централа. Според него това е възможно само чрез пълното изгонване на руските сили от района. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама