Русия засили атаките по граждански обекти в Украйна

08:41, 19 сеп 22 25 1926 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

През изминалата седмица Русия засили ударите си по украинската гражданска инфраструктура след неуспехите на бойното поле и вероятно ще разшири още повече обхвата на целите си.

Украинците, които се завърнаха в североизточния район, отвоюван при мълниеносното настъпление на Киев по-рано този месец, търсеха своите загинали, докато руската артилерия и въздушни удари продължаваха да обстрелват цели в източната част на Украйна.

Петима цивилни бяха убити при руските атаки в източната Донецка област през изминалото денонощие, а в Никопол, по-на запад, бяха поразени няколко десетки жилищни сгради, газопроводи и електропроводи, съобщиха в неделя областните управители.

Британското министерство на отбраната заяви, че руските удари по гражданска инфраструктура, включително електропреносна мрежа и язовир, са се засилили през последните седем дни.

Алла Пугачова поиска да влезе в списъка на чуждестранните агенти

Тъй като се сблъсква с неуспехи на фронтовата линия, Русия вероятно е разширила местата, по които е готова да нанесе удари, в опит да подкопае пряко морала на украинския народ и правителство“, се казва в актуализираната информация за разузнаването, съобщи БГНЕС. 

Няма да има отпускане 

Украинският президент Володимир Зеленски обеща, че няма да има отпускане в битките за връщане на територия, загубена от Русия, след като високопоставен американски генерал предупреди, че не е ясно как Москва ще реагира на неуспехите си на бойното поле в Украйна.

Генерал Марк Мили, който е председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ, призова за бдителност, като каза, че войната „не върви много добре за Русия в момента“. Той вижда рискове от ескалация от страна на Кремъл на фона на успешната контраофанзива на Украйна. Русия вероятно е разширила локациите, срещу които е готова да нанесе удари, в опит да подкопае духа на украинското правителство и народа, предупреждават и британските военни. Руската армия води кампания за набиране на доброволци за т.нар. от Москва „специална военна операция“ в Украйна като предлага 3000 долара месечно заплащане.

Украинската армия съобщи вчера, че нейните сили са отблъснали атаките на руските войски в районите на Харковска област на изток и Херсон на юг, където Украйна започна контраофанзива този месец, както и в части от Донецк на югоизток, предаде БНР. 

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски каза, че усещането за затишие в бойните действия след украинските успехи в момента е лъжливо:

„Възможно е сега на някой от вас да се струва, че след редица победи имаме някакво затишие, но това не е така. Това е подготовка за следващия ред, следващия ред много важни за нас думи, които на всяка цена трябва да звучат, защото Украйна трябва да бъде свободна, цялата. Изюм, Балаклея, Купянск и Харковска област - градове и населени места, които сме освободили -  тези думи звучат, звучат навсякъде. Мариупол, Мелитопол и Херсон също се чуват, но ще се чуват по-често и силно, когато ги освободим".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама