„Булгаргаз“ увеличи резервирания капацитет в терминала за втечнен газ в Александруполис

19:19, 19 сеп 22 25 1707 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Булгаргаз“ подписа допълнително споразумение с „Газтрейд“ към сключеното на 14 март споразумение за използване на терминала за втечнен природен газ Александруполис. С това се увеличи размерът на резервирания капацитет на 10 600 000 MWh/година за период от 10 години, считано от годината на въвеждането в търговска експлоатация на терминала. Това става с решение на Министерския съвет от петък. 

Това количество плюс вноса на азерския газ би покрило две трети от нуждите на страната от синьо гориво.

Увеличаването на капацитета за съхранение и регазификация на терминала за втечнен природен газ до Александруполис от страна на „Булгаргаз“ осигурява енергийната сигурност на страната, непрекъснатостта на доставките и диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ, казват от дружеството.

Въпросните количества вече бяха договорени на среща при президента Румен Радев с гръцката компания, която строи LNG терминала.

След разпределение на заявения капацитет или част от него, „Булгаргаз“ ще проведе прозрачен и недискриминационен търг за доставка на втечнен природен газ (LNG) в рамките на общо резервирания капацитет на терминала за периода 2024 -2034 г. при ценови условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света, пише Оffnews.bg.

С приемането на Проекта на Решение на Министерския съвет за резервиране на допълнителен капацитет от „Булгаргаз“ в терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Република Гърция се цели продължаване на държавната политика за диверсификация на източниците на доставка на природен газ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама