Сепаратистите в Донецк съобщиха за смъртоносна атака на украинските сили

08:40, 20 сеп 22 25 2300 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украйна заяви, че нейните войски са стигнали по-далеч на изток до територия, наскоро изоставена от Русия, което проправя пътя им за потенциално нападение срещу окупационните сили на Москва в района на Донбас. Продължават призивите на Киев за повече западни оръжия.

Тринадесет души са били убити, а няколко други ранени при поредица от експлозии в управлявания от проруските сепаратисти град Донецк в Източна Украйна, съобщи подкрепяният от Русия кмет. Алексей Кулемзин обвини за атаката украинските сили. Засега няма коментар от украински официални лица, пише БНР. 

Украйна от седмици провежда контраофанзива на юг и на североизток, а най-големият напредък беше постигнат по-рано този месец в северния район Харков. В късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски посочи, че в Харковска област се стабилизира обстановката, а страната задържа позициите си. „Твърдо. Толкова здраво, че окупаторите изпадат в осезаема паника. Сега темпото е много важно. Темповете на стабилизиране в освободените райони, на движението на нашите войски. Темповете на възстановяване на нормалния живот на освободената територия, отбеляза той.

Ръководителят на Луганска област Серхий Хайдай заяви, че Украйна вече контролира левия бряг на река Оскил, смятана за фронтова линия в Североизточна Украйна. По думите му следващата цел ще бъде освобождаването на град Лиман, който беше превзет от руските сили през май.

Вчера Русия беше обвинена, че е атакувала атомна централа на юг. Украинската държавна ядрена компания „Енергоатом съобщи, че експлозия е избухнала на 300 метра от реакторите и е повредила сгради на електроцентралата, нанесени са също така щети и на близката водноелектрическа централа и далекопроводи. Реакторите на централата обаче не са повредени и работят нормално.

Украйна отново призова Запада да активизира военната помощ, за да ѝ помогне да обърне хода на битката срещу Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама