За 44% от македонците България е най-големият враг

09:15, 20 сеп 22 / Свят 25 1874 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За 44% от македонските граждани България е най-големият враг на РС Македония. Това е най-големият процент от запитаните граждани, според проучване на „Конрад Аденауер“ в рамките на публикацията „30 години външна политика и отбрана“. А 37,4% смятат Сърбия за най-големия приятел на страната си.

52,5 на сто от анкетираните смятат двустранните отношения между България и Северна Македония за лоши. Повечето от запитаните граждани – 28%, смятат, че Македония никога няма да влезе в ЕС, сочи проучването, пише БГНЕС.

Над половината - общо 57,1 на сто от гражданите са декларирали, че са против Френското предложение, срещу 27,2 на сто, които го приемат, което представлява разлика от около 30 процента в полза на противниците на този документ, показва изследването. Според него македонско-българските отношения са на ниско ниво, което може да се отрази негативно върху качеството на комуникацията между институциите и обществата на двете страни.

Подкрепата за НАТО и ЕС

По отношение на подкрепата за НАТО и ЕС, 64,2 процента от анкетираните подкрепят членството на Северна Македония в НАТО, което представлява съотношение 2:1 в полза на поддръжниците. Също така 56,2 процента от анкетираните смятат, че с членството в НАТО Северна Македония е по-сигурна и стабилна.

За членството на Северна Македония в ЕС са гласували 63,8%. Въпреки че този процент, посочват от Фондацията е много висок, се забелязват ясни негативни тенденции спрямо първите две десетилетия от независимостта. Кумулативно 40,2 на сто от анкетираните намират причината за неуспеха на страната да се присъедини към ЕС във вътрешни слабости, спрямо 19,2 на сто, които намират причините във външни фактори.

Настоящият президент Стево Пендаровски е на последно място по подкрепа на гражданите от всички досегашни президенти на страната.

Анкетираните имат най-положителни впечатления от качеството на взаимоотношенията на Северна Македония с Турция – 71,6 на сто, със Сърбия – 68,6 на сто и с Германия – 64,3 на сто. Най-негативни са впечатленията за междудържавните отношения с Русия и България, за които съответно 59,3 на сто и 52,5 на сто от анкетираните смятат, че имат лоши двустранни отношения със Северна Македония.

Общо 45,6 процента от анкетираните смятат, че Северна Македония не е успяла да изгради професионална дипломатическа служба през последните три десетилетия (срещу 21,8 процента, които са на обратното мнение). От друга страна, 57,8 на сто от анкетираните оценяват положително ролята и постиженията на армията (срещу 24,7 на сто, които са на обратното мнение). Изводът е, че доверието в армията и в институциите, отговарящи за отбраната, е видимо по-високо в сравнение с дипломатическата служба.

Външната политика и отбраната

Що се отнася до воденето на външната политика и отбраната, от всички президенти на страната, по скалата от 1 до 5 анкетираните оценяват най-високо втория президент Борис Трайковски, който има средна оценка 4,28. Първият президент на независима Република Македония Киро Глигоров е със среден успех 4,1, третият президент Бранко Цървенковски е със среден успех 3,02, четвъртият президент на страната Георге Иванов е със среден успех 3,11 , докато настоящият президент Стево Пендаровски е на последно място със среден резултат само 2,81. 

По отношение на Гърция 36,5 на сто от анкетираните заявяват, че подкрепят Преспанското споразумение. 30,6 на сто от анкетираните смятат, че след преодоляването на спора с името македонско-гръцките отношения имат видимо подобрение, а 30 на сто смятат, че разрешаването на спора с името има положително влияние върху решението на Вселенската патриаршия да признае каноничния статус на MПЦ-OA , на 9 май 2022 г. Общо 64,6 процента от анкетираните смятат, че Германия е силен политически поддръжник и съюзник, а 66,6 процента, че е и важен икономически партньор на Северна Македония. Германия заедно със САЩ са два по-характерни примера за непрекъснато, стабилно доверие по отношение на качеството на отношенията, които тези страни имат със Северна Македония.

По отношение на представите коя страна е най-големият съюзник на Северна Македония, 37,4 процента смятат, че това е Сърбия, 24,1 процента нямат отговор, докато 19,8 процента смятат, че това са САЩ. Турция (5,8 процента) и Германия, които 5,4 процента от анкетираните смятат за най-големи приятели на Северна Македония, са в дъното на списъка на съюзническите страни.

По отношение на това коя страна е най-големият враг на Северна Македония, 44 процента от анкетираните смятат, че това е България, докато 12,1 процента смятат, че това е Русия.

От анкетираните 65,7 процента подкрепят проекта „Отворени Балкани“, а 15 процента не го подкрепят, което означава, че броят на анкетираните, които подкрепят тази форма на по-тясно сътрудничество между Северна Македония, Албания и Сърбия, е по-висок с 50,7 процента.

На въпроса кога смятате, че Северна Македония ще се присъедини към ЕС, 28 процента от анкетираните казват, че това никога няма да се случи, което е най-голямата група, докато 23,7 процента изразяват своя песимизъм чрез отговора, че не знаят кога ще се случи. 7,4 на сто заявяват, че членството на страната в ЕС ще стане след 20 или повече години, 10,4 на сто след 10-20 години, 15,5 на сто след 10 години и 13 на сто след пет години.

Проучването на общественото мнение е проведено през август тази година. Обхванати са 1111 респонденти, като е запазено общото съотношение на основните демографски характеристики (пол, възраст над 18 години, етническа принадлежност, професия и образование).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама