Жертви и ранени при протестите в Иран, след смъртта на Махса Амини

10:19, 21 сеп 22 / Свят 25 2411 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Протестите в Иран не стихват и стават все по-ожесточени, след убийството на 22-годишната Махса Амини, която издъхна в полицейски арест. 

Световните медии съобщиха за петима души, които са били простреляни от иранската полиция по време на вчерашните протести, властите обаче потвърдиха официално за трима убити протестиращи.

Недоволство в Иран след смъртта на жена, арестувана за нарушаване на Шериата

Губернаторът на иранската провинция Кюрдистан посочи, че убийствата са извършени от въоръжени групи, но не даде повече информация. По думите му една от жертвите е била убита в град Дивандарех с оръжие, което не се използва от иранските сили за сигурност. Той заяви, че второто тяло е било на жена и е било открито в кола близо до град Сакез, а третото убийство е било „изключително“ подозрително, пише БТА.

Организацията за човешки права „Hengaw“ съобщи, че освен петимата простреляни по време на демонстрациите в кюрдския регион на Иран, 75 други са били ранени в различни градове по време на протести през уикенда. Изпълняващият длъжността върховен комисар на ООН за правата на човека Нада Ал-Нашиф излезе с изявление вчера, в което изрази тревога от „насилствения отговор на иранските сили за сигурност“ на демонстрациите, пише „Сега“.

Междувременно губернаторът на Техеран Мохсен Мансури обвини протестиращите, че са нападнали полицията и са унищожили обществена собственост. Според Мансури протестиращите са били „напълно организирани и обучени да създават безредици в Техеран“.

Махса Амини почина миналия петък, след като беше арестувана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб и панталони. Смъртта ѝ отприщи яростта на иранците срещу бруталното отношение, прилагано към жените от този клон на полицията. Запис от охранителна камера, публикуван от държавните медии на Иран, показва как Амини колабира в център за превъзпитание, където е била отведена, за да получи насоки относно облеклото си. Ирански официални лица казаха, че Амини е починала след „сърдечен удар“ и е изпаднала в кома. Семейството ѝ обаче твърди, че тя не е имала предшестващо сърдечно заболяване.

Жени и мъже излязоха по улиците в градовете в цялата страна за четвърта поредна вечер, въпреки смъртта на най-малко трима души по време на протестите в понеделник. Започнаха и местни петиции, призоваващи за разпускане на моралната полицията, тъй като действията им за налагане на хиджаб са контрапродуктивни и дискриминационни.

Трудно е да се направи независима оценка на мащаба на насилието и броя на арестите. В социалните мрежи обаче бяха публикувани видеозаписи с побоища над протестиращите, включително кадри със звук от стрелба. Кюрдската правозащитна група „Hengaw“ заяви, че е потвърдила три смъртни случая в градовете Дивандарех, Сакез и Деглан. Добавя се, че 221 души са били ранени и други 250 арестувани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 5
1 hauttytuh 03:13, 13 мар 23

Morbidity in Pregnant Women Associated with Unverified Penicillin Allergies, Antibiotic Use, and Group B Streptococcus Infections what does clomid and nolvadex do The inflammation usually begins as fatty liver but may progress in time to cirrhosis or liver cancer

2 mavyBully 04:37, 16 окт 23

The functional band were studies with the aid of IR 2 cialis from usa pharmacy

3 UKisLKI 22:59, 09 фев 24

Among all women on the trial with or without cataracts at baseline, Tamoxifen PCH tamoxifen citrate was associated with an increased risk of having cataract surgery 201 Tamoxifen PCH tamoxifen citrate; 129 placebo; RR 1 propecia regrowth

4 vmWFWNvS 13:47, 18 фев 24

2021 Apr; 44 2 190- 200 propecia before and after pictures

5 Adjunny 16:49, 29 фев 24

levitra 40mg bulk prices Premenopausal adjuvant endocrine therapy

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама