Навални: Мобилизацията в Русия ще доведе до огромна трагедия

15:29, 21 сеп 22 / Свят 25 2650 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Частичната мобилизация, която обяви руският президент Владимир Путин, ще доведе до огромна трагедия, заяви арестуваният руски опозиционер Алексей Навални, цитиран от Франс прес и БТА.

Путин обяви частична мобилизация в Русия

Всичко това ще доведе до огромна трагедия и огромен брой жертви“, изрази опасения един от най-големите критици на официалната власт в Кремъл по време на съдебно изслушване по едно от делата срещу него, става ясно от видео, разпространено от руски медии.

Ясно е, че престъпната война, която се води в момента, се задълбочава и ескалира. Путин се опитва да намеси колкото може повече хора в нея“, коментира Навални, използвайки определението, която е забранено от Кремъл, където наричат нахлуването в Украйна „специална военна операция“.

След мобилизацията в Русия: Има ли заплаха за България?

По думите на опозиционера с мобилизацията на 300 000 запасняци, които да подсилят руските въоръжени сили, Москва цели „да изцапа с кръв ръцете на стотици хиляди хора“. Всичко това се прави, за да може един човек да запази властта си (...) и да продължи да управлява, заяви още Навални, който е в ареста от януари 2021 г. по обвинения, които той определя като скалъпени.

Путин обяви днес частична мобилизация и заплаши Запада с употреба на ядрено оръжие. В социалните мрежи цял ден се споделят призиви за организиране на протести в много руски градове. От младежкото движение „Весна“, което е против войната, коментираха мобилизацията така: „Това означава хиляди руски мъже - нашите бащи, братя и съпрузи, да бъдат вкарани в месомелачката на войната. Сега тя влезе във всеки дом и при всяко семейство“, съобщи „Ройтерс“. 

Руснаците трескаво питат Google как да напуснат родината си

В първите дни след началото на инвазията също се състояха протести, по време на които бяха арестувани най-малко 16 000 души по данни на руската правозащитна организация ОВД-Инфо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама