Протести срещу мобилизацията в Русия, над 1300 са арестувани

09:20, 22 сеп 22 25 1994 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 1300 души са арестувани в Русия по време на протестните акции срещу военната мобилизация, целяща да осигури още поне 300 000 руснаци за войната в Украйна. Към 23.51 ч. (местно време) на 21 септември, в 38 градове на Русия са задържани 1349 човека, съобщи правозащитната група „ОВД-Инфо“, занимаваща се с наблюдение на протести, пише Mediapool.

По-рано през деня руският президент Владимир Путин разпореди първата военна мобилизация в страната от Втората световна война.

Съгласно антипротестното законодателство в Русия неразрешените от властите демонстрации са незаконни, отбелязва Ройтерс. Повечето протестиращи са задържани в Санкт-Петербург и Москва - съответно 542 и 509. 

В столицата Москва няколкостотин души се събраха на централната улица Стари Арбат при засилено полицейско присъствие. Протестиращите скандираха „Не на войната!“ и „Изпратете Путин в окопите!“

В някои полицейски участъци в Москва на задържаните връчват призовки за явяване във военните комисариати, съобщиха активисти. Към момента е известно поне за един задържан, заплашен с наказателно дело заради отказ да подпише призовката.

Служители на ФСБ в Тюмен също предупредиха, че протестиращите срещу войната ще бъдат наказвани със служба в армията. От спецслужбата съобщиха пред изданието Ura.ru, че полицията ще провери документите на протестиращите и ще ги изпрати във военното окръжие.

Русия може да забрани напускането на страната

Макар Путин да заяви, че въвежда „частична“ мобилизация, в която приоритетно ще бъдат призовани резервисти с опит във въоръжените сили, липсата на официални подробности предизвика объркване и страхове за това кой може да бъде засегнат.

Руснаците трескаво питат Google как да напуснат родината си

Руското държавно ръководство не изключва въвеждането на ограничения заради мобилизациятасъобщи сайтът „Медуза“, позовавайки се на източници от администрацията на президента. По думите им окончателното решение ще зависи от позициите на силовите структури, а също и от това, доколко масово ще бъде бягството на граждани, опасяващи се от призовски.

Поне още седмица обаче властите не смятат да затварят границата – до 27 септември, когато трябва да приключат референдумите за анексиране в окупираните територии на Украйна, е заявил пред „Медуза“ информиран източник.

Москва готви референдуми за присъединяване към Русия в окупираните украински територии

По думите му обаче ситуацията може да се промени, ако мъже, годни за мобилизация, масово напускат Русия. Окончателното решение ще зависи от оценките на МО, специалните служби, правоохранителните органи, а също и от самия Путин, който е уверен, че референдумите и мобилизацията трябва да се проведят възможно най-скоро.

Забраната за напускане може да засегне подлежащи на мобилизация мъже – за да минат границата, може да им искат справка -разрешение от военния комисариат.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда не можа да отговори планират ли властите да затворят границата. „Сега не мога да отговоря на този въпрос. Знаете, че има различни положения по тази тема в действащите закони. Нека да бъдем малко по-търпеливи. По този въпрос ще последват разяснения“, каза Песков.

Председателятна комисията по отбрана в Държавната дума Андрей Картаполов каза, че подлежащите на мобилизация няма да имат ограничения за движение, докато не получат призовка, но в същото време ги посъветва да не ходят никъде. „Можете спокойно да отидете в Красноярск или Омск, но не бих ви посъветвал да отидете на почивка в Турция“, каза Картаполов.

Той допълни, че човек, който не е получил призовка, може свободно да се движи в Русия, но "но по-добре да не го прави“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама