„Медиана“: Ожесточена битка за второто място на изборите

10:00, 24 сеп 22 25 1421 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ увеличава преднината си пред „Продължаваме промяната“, а битката за второто място на вота се ожесточава. В следващия парламент ще влязат 8 партии - всички, които бяха досега, плюс „Български възход“. Това показва последното проучване на „Медиана“

Засега ГЕРБ определено доминира, като води с близо 10 % пред „Продължаваме Промяната“. Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега, „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП, ДПС и „Възраждане“ (за последните две се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина– нещо, което не е отразено в изследването). На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии, посочват изследователите.

„Демократична България“ и „Български Възход“ са стабилно над 4%-ната бариера за влизане в Народното събрание. Въпреки че при „Има такъв народ“ продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент, според проучването. 

На въпрос „А ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?“, заявилите, че ще гласуват отговарят така:

Данните от изследването дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2  - 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък).

Прагът за преминаване на 4%- ната бариера ще падне значително  - до около 88 - 90 хил. избиратели, се посочва в изводите на проучването. 

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение.

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия), посочват от „Медиана“. 

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората смятащи, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9 %.

Инфлационният шок и страхът от въвличане на страната във война засилват антиевропейските и анти-НАТО настроения в обществото. (40 % са убедени, че е добре, че България е член на НАТО и само 21% смятат за допустимо разполагане на военни съоръжения на НАТО у нас; 23% считат, че не е добре за България да е член на ЕС, а против приемането на еврото са 55%)

*Изследването е проведено в периода – 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:53, 24 сеп 22

Много пари са налели на Медиана от ГЕРБ. На процент по 100000 лева, според депутата Петров. Смехории!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама