България ще подкрепи нови санкции на ЕС срещу Русия

10:34, 24 сеп 22 / Политика 25 2183 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България ще каже „да“ на следващ пакет санкции на ЕС срещу Русия, защото ние сме членове на Евросъюза, това е политика на Евросъюза и тя има своята логика. Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев в ефира на БНТ.

Той обаче подчерта обаче, че санкциите не трябва да са на гърба на европейските граждани.

Дали Русия използва газа като икономическо оръжие? Очевидно е така. Въпросът е в този случай може ли Европа да намери онези пътища, с които да защити интересите на българските граждани“.

ЕС готви нови санкции срещу Русия

Кутев оговори на критиките срещу служебното правителство за газовите доставки, като заяви, че България сама е спряла доставките от „Газпром“ през април, докато много европейски държави са продължили да плащат по определения от Русия начин.

Коментира и проведената вчера консултативна среща при президента. „Идеята на срещата при президента беше да се изработи някаква ясна позиция, която се и получи. Не мисля, че България има кой знае колко голяма роля в напрежението в Украйна, въпросът е какво правим за нашите граждани“.

Президентът: Разумът отстъпва на оръжията

По думите му осъждането на руската агресия е обосновано, а организираните референдуми са нарушение на държавните граници на Украйна. „Има си световен ред, който много ясно определя какви са механизмите, по които взаимодействат държавите. Ясно е, че както самата война е грубо нарушение на този международен ред, така и опитите да се направят тези така наречени референдуми в областите - те представляват опити за промяна на границите на суверенна държава. Ясно е, че това не може да бъде прието от международната общност и ЕС. Няма как да бъде прието и да не бъде осъдено и от България, заяви Антон Кутев.

Според говорителя на кабинета тази ескалация на конфликта поставя под риск целия европейски континент, тъй като Русия и Путин са наясно, че международната общност няма как да се съгласи с тези действия

Категорично твърдим, че в момента пряка военна заплаха за България няма, но в същото време има огромен риск, който се засилва и със заплахите за ядрено оръжие започва да изглежда все по-осезаем. Най-големият риск остава икономическият. Предполага се, че доставките на горива за електроенергия ще се затруднят, транспортът в Черно море ще се затрудни“.

България разчита на чл. 5 от договора с НАТО за защита в случай на агресия, но това идва и с отговорности, подчерта Кутев. Част от тези отговорности са нашето участие с въоръжение в акциите на Алианса и защита на въздушното ни пространство.

„Служебното правителство първо се опитва да осигури първо възможността за защита на собственото ни небе. Точно това нямаме и точно затова на последното заседание на правителството беше взето решението за процедурата за останалите 8 изтребителя от ескадрилата (F-16, бел. ред.)“.

Според Кутев единственият смислен подход в този конфликт е дипломацията, а Русия не я използва и заради това напрежението ескалира.

По думите му трябва да има общоевропейски решения за решаване на мигрантската криза - както от Украйна и Русия, така и от Близкия изток. „България в момента не е по-рискова външна граница от Гърция, Италия или Испания. Ние сме напълно в рамките на европейските изисквания. Има огромен външен натиск от Турция. Бяха направени огромни усилия, с които да ограничим по някакъв начин мигрантския натиск“.

Най-важното в пограничните райони е строежът на пътища. Обявеното бедствено положение ще ускори процедурите по поддръжка и ремонт на пътищата, които са един от най-сериозните проблеми там, каза още говорителят на правителството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама