300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност

12:00, 24 сеп 22 25 2009 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност, затова се обърнах към министъра на труда с препоръка още преди края на тази година линията на бедност да стане поне 504 лв. Това каза омбудсманът Диана Ковачева по БНТ.

Преди дни служебният кабинет реши, че линията на бедност в България през 2023 г. ще бъде 504 лева. Стойността ѝ ще се повиши с 91 лева или с 22% в сравнение с настоящата 2022 г.

Според Ковачева зимата ще бъде трудна за много хора. Тя прогнозира, че трудности ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на социални помощи. Според нея предвижданата линия на бедност не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница.

Омбудсманът каза, че трябва задължително да има компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите ѝ хората, които се отопляват на твърди горива са около 40%, като отбеляза, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация.

Вчера Ковачева е сезирала Комисията за защита на конкуренцията с искане за проверка защо е ограничена доставката на дървата за огрев и защо цените растат.

Увеличената линия на бедност няма да се отрази значимо на хората

Увеличението на линията на бедност няма да се отрази значимо на българските граждани, коментира в ефира на Нова телевизия икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова. По думите ѝ най-сериозно повишаването ще се усети от хората с увреждания.

„С нищо друго линията на бедност не е значима за българския гражданин. Защото тя не се отразява дори на социалните помощи. Най-големият проблем е доближаването на линията на бедност до нетната минимална заплата”, каза още тя.

Работещият българин обеднява

Притеснително според Григорова е, че работещите български граждани са близо до линията на бедност. „Най-уязвимите групи са хората, които нямат постоянни приходи. Пенсионерите имат. Освен това, единствените доходи, които се увеличиха, са именно пенсиите”, допълни икономистът.

Прогнозата ѝ за инфлацията е, че тя ще продължи да нараства. „Дали ще стигнем 20% до Нова година - не сме врачки, за да знаем. Със сигурност ще продължава да се увеличава. Несигурността за цената на горивата се отразява на всички останали цени”, подчерта икономистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама