„Не сме катун”: Фургоните разгневиха хората от наводнените села в Карловско

16:35, 24 сеп 22 25 2463 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Напрежение в засегнатите от потопа карловски села. Жителите, които държавата трябваше да настани във фургони, се вдигат на бунт.

Причината е решението на властта фургоните да не се поставят в дворните места на пострадалите семейства, а далеч от къщите им. Намерението е фургоните да бъдат струпани на обособено място в селото и едновременното им захранване с ток, вода и осигуряването на канализация

До вчера Стоян Танков и семейството му от Каравелово бяха в списъка с желаещите за настаняване във фургон. Тази сутрин обаче се отказват. „Ние не сме катун. Не може да живеем на някаква поляна на края на селото. Искаме фургонът да ни бъде поставен на място”, каза Христина Танкова пред Нова телевизия.

Настанен далеч от имота си, Стоян смята, че ще отделя по-малко време за възстановяване на къщата си, а и възможността за проникването на крадци става все по-голяма. „Свършват изборите, жандармерията си отива и кражбите започват”, смята мъжът.

Общо 46 семейства от пострадалите села са пожелали да бъдат настанени във фургони. Най-много - 26, са в село Богдан, 12 са в село Слатина и 8 - в Каравелово, предаде БНТ. Тази сутрин в Богдан се проведе събрание на което стана ясно, че част от хората се отказват от първоначалното си намерение. 6 семейства са пожелали да живеят на други места, тъй като жилищните контейнери, предоставени от държавата, няма да са близо до къщите им, а ще бъдат разположени на определени от общината места.

Междувременно от неправителствени организации също предлагат изграждането на временни домове за пострадалите, като финансирането ще бъде осигурено от доброволни помощи. Ще се използва модел, приложен успешно след земетресенията в Хърватска. Настаняването на хората трябва да започне след 3 октомври.

23 ден все още няма вода

В Каравелово инфраструктурата още не е регулирана, големи багери и тежки машини се опивтат да прокарат трасета, за да възстановят улиците. Повечето къщи остават необитаеми.

Електричеството в трите села е напълно възстановено, нонапрежение в селата зрее и заради липсата на водоснабдяване. 23-и ден вече ВиК не е започнало да възстановява отнесените водопроводи. Според специалисти от кризисния щаб ще трябва да бъдат изградени нови 8 км водопровод, като финансирането ще бъде осигурено от доброволни помощи. 

До края на септември кметовете на селата трябва да посочат терените и предварителната подготовка за монтиране на жилищните контейнери. Те ще бъдат оборудвани с всичко необходимо - легла, завивки, шкафове и котлони и конвектори за отопление. Настаняването се очаква да стане в периода от 3-ти до 7-ми октомври. До 30 септември ще стане ясно и колко къщи ще трябва да бъдат съборени.

Кметовете ще получават информация за сечите по места

Всеки кмет в България ще получава в рамките на три дни след разрешителното на каквато и да е сеч в държавата пълната информация за сечището, това се урежда с подписаното днес споразумение с Националното сдружение на кметовете на кметства. Обяви днес земеделският министър Явор Гечев при откриването на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни.

„В момента при дърводобив кметовете на населени места не знаят къде се извършват сечите и дали са законни. Сега на практика осигуряваме пълна прозрачност какво се сече, колко е законно, с каква интензивност и се гарантира запазването на българската природа“, допълни Явор Гечев.

Кметът на Калофер Румен Стоянов и председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в България коментира, че в момента кметовете нямат информация за определените терени за сеч и количествата дървесина, а за тази промяна е чакана от години, предаде OFFnews.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама