Русия пусна „екзитпол“ от референдума в украинската Запорожка област

15:21, 25 сеп 22 25 3153 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия пусна „екзит пол“ от един от международно непризнатите референдуми за присъединяване към Руската федерация, които се провеждат в четири области на Украйна. Става дума за Запорожка област, а съобщението е на държавната руска агенция ТАСС.

„В първия ден от гласуването на референдума, 23 септември 2022 г., са попитани 500 жители на областта. От гласувалите на референдума и отговорилите на въпроса 93% са за присъединяване на Запорожка област към Русия, а 7 на сто подкрепят украинския статут на областта“, посочва ТАСС като цитира т.нар Кримски републикански институт за политически и социологически изследвания, пише БТА.  

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, ще бъдат под „пълна защита“ на Русия, ако бъдат анексирани, съобщи Ройтерс.

„След тези референдуми Русия, естествено, ще уважи изразената воля на тези хора, които от много години страдат от тормоза на неонацисткия режим“, каза руският външен министър на пресконференция в Ню Йорк. Преди дни украински официални лица заявиха, че на хората е било забранено да напускат някои окупирани райони с руски референдуми, докато не приключи четиридневното гласуване, въоръжени групи влизали в домовете, а служителите били заплашени с уволнение, ако не участват в изборите.

На въпрос дали Русия би имала основания да използва ядрено оръжие за защита на анексирани региони на Украйна, Лавров отговори, че руската територия, включително територията, „допълнително вписана“ в руската конституция в бъдеще, „е под пълната защита на държавата“.

„Всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация са в сила за цялата ѝ територия", каза той, като спомена конкретно доктрината на Русия за използването на ядрени оръжия.

В четвъртък бившият руски президент Дмитрий Медведев, съюзник на президента Владимир Путин, предупреди, че всички оръжия в арсенала на Москва, включително стратегически ядрени оръжия, могат да бъдат използвани за защита на териториите, присъединени към Русия.

В коментар на изявлението на Лавров и на по-ранното изказване на руския президент Владимир Путин, че не блъфира за използването на ядрено оръжие, украинският външен министър Дмитро Кулеба определи думите им като „безотговорни“ и „напълно неприемливи“.

„Украйна няма да се предаде. Ние призоваваме всички ядрени сили да реагират веднага и да покажат ясно на Русия, че подобна реторика поставя света в опасност и няма да бъде толерирана“, написа Кулеба в Twitter.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ewiak Ryszard 12:33, 26 сеп 22

Накъде отиваме сега? В Книгата на пророк Даниил четем: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също военни действия и велика криза. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия]. И ще влезе на юг [поради етнически конфликт (Матей 24:7)], но няма да бъде като преди и като след това [тези военни действия няма да доведат до ядрена война. Тази война ще започне едва след завръщането на северния цар]." (11:28,29) И едва тогава ще се стигне до намеса на САЩ и световна ядрена война. (Даниил 11:30) Това ще бъде взаимно клане с помощта на могъщ меч. (Откровение 6:4) Исус обяснява: "Неща страшни [φοβητρα] както [τε] и [και] извънредни (свързани с необичайни явления) [σημεια] от [απ] небето [ουρανου] мощни [μεγαλα] ще има [εσται]." (Лука 21:11) Някои древни ръкописи съдържат думите "и студове" (днес я наричаме "ядрена зима") [και χειμωνες], а в Марк 13:8 "и безпорядъци" (хаос) [και ταραχαι]. Също така ще има значителни тресения по дължината и ширината на регионите (в резултат на взрива от ядрени оръжия), недостиг на храна и епидемии. Това няма да бъде Армагедон. Но всичко това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:8)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама