Предложиха Борислав Сарафов за втори мандат начело на следствието

10:37, 26 сеп 22 25 1875 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заместникът на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на Националната следствена служба, съобщиха от държавното обвинение.

По закон директорът на НСлС се избира по предложение на не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и по предложение на главния прокурор или министъра на правосъдието с мнозинство не по-малко от осем гласа от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. На същото основание е подписано предложение от главния прокурор на Република България Иван Гешев и от двама от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Борислав Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Сарафов започва професионалното си развитие през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба, гр. София. През 2001 година става заместник районен прокурор в Районна прокуратура, гр. Сливница, а през 2001 година е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура-София.

От 2007 година е прокурор в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховна касационна прокуратура. През 2011 година е назначен от Висшия съдебен съвет за първия административен ръководител на новосъздадената Апелативна специализирана прокуратура. Заема тази длъжност до 2013 година, когато става заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура. От 18 декември 2017 г. е директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

Борислав Сарафов притежава безспорни професионални и нравствени качества, посочват авторите на предложението. „Сарафов има богат и дългогодишен управленски опит като административен ръководител. Това е безспорна гаранция за неговите административни и ръководни умения. С организационните си способности и умения, проявени като административен ръководител, е показал, че може отлично да анализира състоянието, проблемите и нуждите на Националната следствена служба. Отчитайки значителния напредък и развитие на НСлС в последните пет години, както в организационно отношение, така и в постигнатите резултати по конкретни досъдебни производства и изпълнение на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е реализирал един изключително успешен мандат като директор на НСлС“, посочват авторите на номинацията му за поста.

В подкрепа на номинацията на Борислав Сарафов за втори мандат като директор на НСлС се изтъква, че освен показаните високи административни и организационни качества, кандидатът има записани в професионалната си биография постигнати успехи в работата по конкретни наказателни дела с особено висока фактическа и правна сложност. В тази връзка през 2011 г. е удостоен с награда от директора на ФБР с почетна грамота за ефективна работа срещу организираната престъпност като ръководител на съвместни екипи за разследване, а през настоящата година е награден от офиса на ФБР в щата Флорида за успешната съвместна работа между НСлС и ФБР по разследване на международна престъпна мрежа, извършвала закононарушения в интернет.

Борислав Сарафов е награждаван многократно за постигнати професионални успехи от последните трима главни прокурори на Република България. През м. декември 2020 г. директорът на НСлС е поощрен от главния прокурор Иван Гешев със „Служебна благодарност“ и „Награден нож“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения при осъществяване на административното и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС.

Кандидатът за втори мандат - директор на НСлС, е повишавал професионалната си квалификация чрез обучения и специализации в България, Испания, Великобритания и САЩ.

Зарков: НСлС да предложи кандидат за директор

Разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на прокурорската колегия на ВСС са упражнили правото си на номинация за директор на Националната следствена служба. Такова право има и министърът на правосъдието, но нашият подход ще е друг. Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията НСлС, искаме да чуем техния глас преди да решим да упражним правомощието си на номинация. Това заяви на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Зарков посочи, че въпросът е важен и не трябва да се оставя в ръцете политици и кадровици. Той призова следователите да предложат кандидат, които да оглави структурата в следващите 5 години. „В следващите 2 седмици следователите също да заявят становището си по въпроса”, заяви служебният правосъден министър, цитиран от БГНЕС.

Зарков обясни, че не би се поколебал да внесе кандидатура на следователите. „Според мен имат пълното право и се надявам да свикат общо събрание и да обсъдят и дебатират кандидати”, подчерта той и добави, че се надява, че внесената кандидатура няма да отмени дебата, който може да се осъществи сред членовете в НСлС.

Зарков каза, че Венецианската мисия идва в България, за да обсъди с Министерство на правосъдието, ръководството на прокуратурата. „Предложението на Надежда Йорданова за разследване на главния прокурор ще бъде обсъдено с Венецианската мисия, заедно с още един закон”, съобщи той и добави, че антикорупционният закон няма да бъде обсъден по време на посещението на мисията.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама