Мъж уби 13 души в училище в Русия

15:06, 26 сеп 22 / Свят 25 2403 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мъж е открил стрелба в сградата на училище в град Ижевск - столица на Удмуртската република, част от Руската федерация.

По първоначални данни той е застрелял 13 души, от които 7 деца, и ранил 21 човека, сред които 14 деца, преди сам да отнеме живота си. Смята се, че по време на нападението мъжът е бил с черна фланелка и маскировъчна маска на главата.

По-късно от Следствения комитет на Русия дадоха информация и за самоличността на стрелеца. Той е Артьом Казанцев, роден през 1988 г., жител на Ижевск, завършил същото 88-о училище в града, предаде ТАСС.

Следователи извършват обиск в жилището на нападателя, проучват личността и възгледите му, включително дали е привърженик на нацистката идеология. Установено е, че стрелецът е използвал най-малко два бойни пистолета и е разполагал с около десет пълнителя с 9-милиметрови патрони.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всички данни сочат за принадлежност на стрелеца към неофашистка организация или групировка. Той добави, че Владимир Путин дълбоко скърби за „гибелта на хората и децата в училището, където е станал терористичният акт“ и че президентът е дал необходимите разпореждания на властите в Ижевск. Към града е отлетял самолет на министерството на извънредните ситуации с екип от лекари, психолози, неврохирурзи и други специалисти, пише БТА.

От т.нар. Росгвардия (вътрешните войски) съобщиха, че нападателят не е регистриран като притежател на огнестрелно оръжия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама