Инспекторатът на ВСС ще работи с изтекъл мандат

16:35, 27 сеп 22 25 2153 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Конституционният съд реши главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет да продължат да изпълняват функциите си и след изтичането на мандата им на 3 октомври.

Решението е прието със седем гласа „за“ и три гласа „против“. Съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов, Янаки Стоилов, са подписали решението с особено мнение, съобщиха от КС. В момента съдът е с непопълнен състав, защото преди разпускането си НС не избра нови членове.

Сегашните членове на ВСС остават на постовете си докато не се състави Народно събрание, което да избере нови хора на тяхно място. Така на практика мандатът им става неопределен във времето заради политическата криза от една страна и фактът, че последните парламенти не избраха нови членове на Инспектората.

Решението на КС е важно и за мандата на Висшия съдебен съвет. Той също изтича на 3 октомври, а до момента няма избрана парламентарна квота, пише БТА.

ВСС остави Гешев като главен прокурор

Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания“, казват съдиите в решението.

Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон“, пишат още от КС.

КС сложи край на споровете и колебанията 

С днешното си решение Конституционният съд сложи край на споровете и колебанията по въпроса какво се случва след изтичането на мандата на Инспектората към ВСС. Нещо повече – принципната постановка на публикувания диспозитив изяснява и каква, според мнозинството конституционни съдии, е съдбата на ВСС след 2 октомври – дата на изтичане срока на пълномощията на членовете му. ВСС ще продължи да функционира в сегашния си състав.

И решението, и особените мнения на трима конституционни съдии тепърва ще бъдат обект на много дискусии по същество. Важно е обаче още сега да отбележим, че с навременното си произнасяне Конституционният съд предотврати шумни спорове и множество съдебни дела, които щяха да разклатят страната директно в конституционните й устои, пише служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

И още нещо от най-съществено значение – Народното събрание е органът, чиято отговорност е да избере нови инспектори към ВСС и да попълни състава на самия ВСС, като по този начин прекрати действието на сегашните им издания и ги замени с други. Действията на КС днес не могат трайно да предотвратят конституционна криза, която неминуемо ще настъпи при ново бездействие на Народното събрание утре, предупреждава министърът. 

 
 
***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама