Ще има ли руски филм на „Оскар“-ите?

20:05, 27 сеп 22 / Култура 25 2131 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Филмовата академия на Русия реши да не номинира национален филм за наградата „Оскар“ на Американската академия за филмово изкуство и наука през 2022 г., се казва в изявление на руската академия.

Ръководителят на комисията, отговаряща за избора на номинация, заяви, че е подал оставка вследствие на решението, взето „зад гърба му“. „Ръководството на Академията едностранно реши да не номинира руски филм за номинация за „Оскар“, написа Павел Чухрай в писмо, с което обяви, че се оттегля от поста си.

„В сърцето на машината“ ще се бори за „Оскар“

Приятелски настроеният към Кремъл филмов режисьор Никита Михалков заяви пред руската държавна информационна агенция ТАСС, че Русия няма какво да спечели от участието си тази година. „Струва ми се, че да се избере филм, който да представя Русия в страна, която в действителност в момента отрича съществуването на Русия, просто няма смисъл“, посочи той.

Вместо това 76-годишният режисьор предложи да се създаде еквивалентна награда за страните от региона на Евразия, включително бившите съветски републики в Централна Азия и Кавказ. Самият Михалков спечели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм през 1995 г. за филма си „Изгорени от слънцето“ за ужасите по времето на съветския диктатор Йосиф Сталин, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама