Италия тръгва рязко надясно: Заплаха или свеж полъх е Джорджа Мелони?

14:30, 27 сеп 22 / От редакторите 25 3237 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Аз съм жена, майка, италианка и християнка. С тези думи преди няколко години Джорджа Мелони се заяви пред италианците. Те станаха повод и за създаването на песен от двама DJ-и, които не одобряват възгледите ѝ срещу гей браковете. Негативният ефект, който са целели обаче не се получава, защото миксът със словата ѝ става тотален хит и засилва популярността ѝ

Това, което беше замислено като оръжие срещу моите идеи, парадоксално се превърна в мощно средство за усилването и разпространението им“, отбелязва самата Мелони.

Така доскоро не толкова популярната бунтарка успя да се наложи и да спечели сърцата на по-голямата част от италианския народ. И като лидер на първата парламентарна сила - „Италиански братя“, тя е напът да се превърне в първата жена премиер на Италия. Това обаче не се възприе съвсем радушно от всички. Някои политолози я определиха за заплаха на Италия и света, а други дори я сравниха с Мусолини, Хитлер и Путин. В същото време обаче тя подкрепя Украйна и осъжда действията на руския президент. Но основателни ли са техните твърдения и коя всъщност е Джорджа Мелони?

Предсрочните избори в Италия по чисто стечение на обстоятелствата се състояха близо месец преди 100-годишнината от историческия поход към Рим на Бенито Мусолини на 28 октомври 1922 г., след който диктаторът пое властта и в продължение на две десетилетия управляваше страната с желязна хватка, въвличайки я в съюз с германските нацисти. 

По ирония на съдбата 100 години по-късно Италия поема по един различен, крайнодесен, националноконсервативен и традиционалистичен път. 

В политиката Мелони се впуска още през 1992 г., когато е едва на 15 години. Тогава се присъединява към „Фронт на младежта – младежкото крило на националистическото „Италианско социално движение. Точно това нейно начало в политиката притеснява сега мнозина. За сведение „Италианското социално движение е основано  през 1946 г. от бивши фашисти и симпатизанти на фашизма, припомня Франс прес, цитиран от БТА. През 60-те години „Италианското социално движение е дори четвъртата най-голяма национална политическа сила в Италия. През 1972 г. то е прекръстено на „Италианско социално движение-Национална десница. По времето, когато Мелони става част от младежкото движение на тази политическа формация, тя е в процес на трансформация и през 1995 г. под ръководството на влиятелния политик Джанфранко Фини се превръща в политическата сила „Национален съюз, която се дистанцира от постфашистките си корени и се представя като по-умерена защитничка на идеалите на националконсерватизма. В крайна сметка и „Национален съюз изчезва от политическия свят в Италия през 2009 г., когато се влива в тогавашния голям нов проект на Силвио Берлускони „Народ на свободата, разпаднал се няколко години по-късно. Мелони следователно се озовава в младежкото движение на една политическа сила в момент, в който тя вече се дистанцира от постфашисткото си минало. 

През 1998 г. Мелони е избрана за общински съветник в провинция Рим, като на тази позиция е до 2002 г. Впоследствие става национален лидер на младежкото движение „Студентско действие, което е студентското крило на „Национален съюз. Като лидер на това студентско движение тя участва в дискусионен форум, посветен на образованието и реформите в сектора, организиран от министерството на образованието. През 2006 г. е избрана за депутат в Камарата на депутатите (долната камара на парламента на Италия). После става и неин заместник-председател и така се превръща в най-младия заместник-председател в историята на Камарата на депутатите. В същата година става част от Ордена на журналистите в италианската област Лацио, в която се намира Рим, пише БТА.

Заради изявите ѝ в политиката и журналистиката, най-вече в областта на каузи в полза на младите, Мелони попада в полезрението на Берлускони, съюзник по онова време на Джанфранко Фини, и през 2008 г. тя става министър на младежта в четвъртото правителство на Берлускони. Тя е и най-младият министър в историята на Италия. На тази позиция Мелони остава до 16 ноември 2011 г., когато правителството на Берлускони е принудено да подаде оставка насред протести, финансова криза и скандали, свързани с личния живот на политика, най-вече разкритията за порочни партита в имотите му, станали известни като „бунга-бунга и прераснали в съдебната сага „Рубигейт.  

Начело на министерството на младежта, през август 2008 г. Мелони призовава италианските спортисти да бойкотират церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин в знак на несъгласие с китайската политика спрямо Тибет. Този призив обаче е критикуван от тогавашния премиер Берлускони и от тогавашния външен министър Франко Фратини. През 2009 г., когато партията „Национален съюз, към която принадлежи Мелони, се слива с партията на Берлускони „Форца Италия  и още политически сили в „Народ на свободата, Мелони оглавява младежкото движение на тази нова формация, наречено „Млада Италия. През ноември 2010 г. Мелони в качеството си на министър на младежта представя пакет в размер на 300 милиона евро за инвестиции в младите хора в Италия, така че те да останат в родината си, а да не търсят по-добър живот зад граница. 

След падането на правителството на Берлускони Мелони започва да изразява все по-голямо недоволство от партийната линия, партийните структури, от закостенялото партийно мислене. През ноември 2012 г. дори се кандидатира за лидерския пост на „Народ на свободата в знак на протест срещу действията на тогавашния му лидер Анджелино Алфано, решил, че партията ще подкрепя експертното правителство на Марио Монти, съставено след падането на четвъртия кабинет на Берлускони. Опитът ѝ не се увенчава с успех и Мелони решава да създаде нова партия. За целта се обединява с колегите си от „Народ на свободата Иняцио Ла Руса и Гуидо Крозето и така се ражда „Италиански братя. Името на партията идва от откъс от италианския национален химн, в който се говори за италиански братя. На изборите през 2013 г. тя получава едва 2%, но пък 9 депутатски места. Мелони е преизбрана за депутат и после оглавява парламентарната група на партията си. През 2014 г. става единствен председател на „Италиански братя. Партията се кандидатира същата година и на изборите за Европейски парламент, но не успява да прехвърли прага от 4 процента – печели едва 3,7%. През следващите години под лидерството на Мелони партията започва да се превръща в неизбежен фактор в дясното пространство. 

През 2016 г. Мелони се кандидатира за кмет на Рим с подкрепата на партията „Лига на Матео Салвини. Мелони получава 20,6% на първия тур и не успява да стигне на втория тур. А на изборите през 2018 г. Мелони и нейната партия влизат в състава на тогавашната десноцентристка коалиция заедно с партиите на Салвини и Берлускони. Така дясната коалиция получава общо 37%. Година след това „Италиански братя печелят 6,44% на изборите за Европейски парламент и партията вкарва свои депутати там. А през 2020 г. Мелони е избрана за лидер на паневропейската политическа формация на Европейските консерватори и реформисти, обединяваща 40 политически формации. 

Фашистка партия ли е „Италиански братя“?

Произходът на партията на Мелони от едно постфашистко движение пък непрестанно връща към нея обвиненията във фашизъм. Самата Мелони казва, че ако беше изкушена от фашистката идеология, щеше да го каже открито. Тя твърди, че не храни носталгия по фашизма и припомня, че през 2006 г. е заявила в друго интервю: „Мусолини направи различни грешки: расовите закони срещу евреите, обявяването на война, авторитарния режим. Но в исторически план той направи други неща, които бяха добри, но това не го спасява“. Днес Мелони е на същото мнение, което обаче някои свеждат до опростеното обобщение: „Мелони се възхищава на Мусолини“.

През август, за да успокои западните партньори на Италия, Мелони публикува видеобръщение на английски, испански и френски. В него тя заяви, че преди няколко десетилетия италианската десница е оставила фашизма в историята, като е осъдила недвусмислено липсата на демокрация и отвратителните антиеврейски закони по времето на фашизма. „От няколко дни чета статии в международната преса, в които аз съм описвана като опасност за демокрацията, за европейската, италианската и международната стабилност. Четох, че победата на „Италиански братя“ на изборите ще доведе до катастрофа, ще доведе до един авторитарен обрат, до излизането на Италия от еврото и други абсурдни неща от този род“, казва още във видеото Мелони.Нашата идея за Европа е тази за една политическа структура, способна да представлява една действителна добавена стойност за гражданите си, с по-малко бюрокрация и повече способност за влияние по големите въпроси“, казва Мелони в триезичното видео. „Ние ожесточено се противопоставяме на всякакво антидемократично отклонение с твърди думи, което не всеки път може да се наблюдава от страна на италианската и европейската левица“, припомня още тя. Тези уверения обаче никак не могат да успокоят нейните противници. И тези дни майсторът на графити Хари Греб нарисува в центъра на Рим графит, на който Мелони е представена като вещица, подаваща отровна ябълка на Италия. 

За евентуална привързаност на Мелони към фашизма се съди и по това, че логото на нейната партия включва трицветен пламък, едно време символ на „Италианско социално движение“. Според анализатори под пламъка на логото имало постамент, който символизирал гроба на Бенито Мусолини в Предапио, в Северна Италия, посещаван и до днес от десетки хиляди души годишно, посочва Франс прес. Но за Мелони логото на партията, особено пламъкът, няма нищо общо с фашизма, а символизира „признанието за пътя, извървян от демократичната десница през историята на републиката“. Тя допълва, че се гордее с това. 

Не Русия, а Китай е основната опасност за световния ред

Във външнополитически план Мелони е за подкрепа на Украйна срещу руската агресия и твърдо застана зад политиката на Драги за изпращането на оръжия за Украйна, за да може тя да се защитава срещу агресора, както и за налагане на санкции на Русия. Според нея „Украйна е върхът на айсберга на един конфликт, който има за цел един нов световен ред. „Ако Украйна капитулира, истинският победител няма да бъде утре толкова Русия на Путин, а капиталкомунистическият Китай на Си Цзинпин. Западът ще излезе силно преоразмерен и в самия Запад, онзи, който е най-слаб, тоест Европа, ще свърши в подчинение на Китай. А аз не искам да свършвам като подчинена на комунистически Китай“, подчертава Мелони.

Всъщност за Мелони открай време не Русия, а Китай е основната опасност за световния ред. Тя критикува не само политиката на Китай срещу Тибет, но и спрямо Тайван. 

Повече Италия в Европа и в света

Иначе като част от дясната предизборна коалиция Мелони подкрепя една обща предизборна програма, в която се казва, че с десницата на власт, Италия ще остане неделима част от Европа, от Атлантическия алианс и от Запада, но същевременно ще се бори за повече Италия в Европа и в света. Външната политика на Италия при десницата ще бъде фокусирана върху защитата на националните интереси, а дипломатическата роля на Италия ще бъде засилена, но страната ще продължи да зачита международните съюзи и поетите ангажименти, като например този пред НАТО за отделяне на повече ресурси за отбраната, или този за подкрепа на Украйна пред руската инвазия, както и за подкрепа на всякаква дипломатическа инициатива за намиране на решение на конфликта. 

Десницата обещава и пълна подкрепа за процеса на европейска интеграция, но иска и един по-политически и по-малко бюрократичен ЕС. При обсъждането на европейски законодателни въпроси Италия обаче ще брани националните си интереси в светлината на промените в международен контекст, се отбелязва още в програмата на десния блок. В нея десницата заявява и намерение да утвърди централната роля на Италия в Средиземноморския регион и да предложи европейски план за развитието на африканския континент с цел постигане на политическа стабилност на социо-икономически напредък, което би намалило и миграцията оттам към ЕС, в частност към Италия. Десницата подчертава също и, че ще се бори за защитата и популяризирането на класическите и юдеохристиянски, исторически и културни корени и идентичност на Европа. Именно това намерение бе възприето от някои като заплаха за европейското многообразие, като намек за расистки отклонения, като анти-ЛГБТ реторика. Десницата освен това заявява намерение и за ревизия на европейския Пакт за стабилност с цел прилагане на политики на стабилен и траен растеж и пълна заетост.

Така формулираните цели в програмата на десницата, зад която стои и Мелони, пораждат безпокойство у европейските и атлантическите партньори, защото на няколко пъти в тях се говори за бранене на национален интерес и за водеща роля на Италия. Заявеното пък от Мелони нееднократно намерение да не допусне никой друг да бъде господар на Италия, освен италианският народ, поражда опасения дали Италия ще спазва курса, следван от нейните съюзници. Още отсега се очертават например търкания с Вашингтон. Мелони вече разкритикува начина, по който САЩ на Джо Байдън се изтеглиха от Афганистан миналата година, което според нея е направило Путин по-дързък в действията си, посочва „Спектейтър. Подобно мнение накара някои да оприличат Мелони на Тръмп, говорещ същите неща. А Брюксел още отсега е притеснен от това, че Мелони понякога възприема правилата на ЕС като накърняване на италианския суверенитет и изразява подкрепа за Полша и Унгария, които имат разногласия с Брюксел относно правовата държава, имиграцията и суверенитета, отбелязва Асошиейтед прес. Именно затова и елитът на ЕС има опасения, че тя може да влезе в ролята трънче в петата на Съюза, както често за тях е унгарският премиер Виктор Орбан. 

Но въпреки всички пришити определения, все пак е възможно Джорджа Мелони да покаже една нова страна на съвременното дясно, което да брани националистическите възгледи, но да не изпада в крайностите на познатия за Италия фашизъм. Защото всяко едно отклонение натам лесно би я свалило от власт…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама