Минималната заплата догодина трябва да е над 800 лева

11:24, 28 сеп 22 / Политика 25 2391 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Инфлацията може да бъде борена с растеж на доходите. Замразяването на минималната работна заплата е грешка. Тя трябва да се повишава със стойността на инфлацията, догодина трябва да е над 800 лева. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че преди дни от КНСБ излязоха на протест с искане за ускорен ръст на заплатите. Според синдикатите настояват от 1 януари 2023 г. минималната заплата да бъде увеличана от 710 на 850 лв.

Работещият българин обеднява

По думите на Николай Василев високата инфлация е най-големият икономически проблем. „За повече от 10 години половин поколение не знаеше какво е това понятие. Фиксираният курс на лева държи валутата, не може да имаме трицифрена инфлация. Ако знаехме как ще се развие войната и какви ще са енергийните цени, можехме да прогнозираме докъде ще стигне тя. България рязко след септември 2020 г. обърна бюджетната си политика след над 20 години дисциплина, с която свали публичния си дълг. Включихме се в групата на популистките държави, където колкото повече харчим и задлъжняваме, толкова по-добре. Очертават се и по-неприятни години“, подчерта той. 

Според него е добре да има нормален кабинет с 4-годишен мандат. „Надявам се да бъде западно ориентиран. Добре е да има реформаторско правителство, за да се избегне икономическа криза, но доктрината досега беше да няма реформи. 200 млн. лева са разходите на държавата за половин ден напред. Опитахме да изтеглим дълг, но финансовият сектор не желаят да го заемат, защото държавата е хаотична и нестабилна. Очертава се над 10 млрд. бюджетен дефицит. С лека ръка управляващите раздават милиарди, а цялата бюджетна политика не ми харесва. Дългът ни е над 36 млрд., след години може да достигне 50-60 млрд., ако няма смели реформатори на икономиката“, прогнозира Василев.

Икономистът отбеляза, че трябва да се спрат ненужните държавни разходи и призова да не зависим от „Газпром“, а да бъдат построени повече интерконектори със съседни страни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:06, 28 сеп 22

Николай Василев е в миналото

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама