Изборният ден приключи

21:25, 02 окт 22 25 2286 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес избираме 48-ия парламент, в който ще влязат 240 народни представителиИзборният ден започна в 7.00 часа и трябваше да приключи в 20.00 часа.

Гласуването обаче ще продължи до 21.00 часа. Ако след 20.00 часа дори пред една секция има опашка, от ЦИК удължават изборния ден. В този час в Пловдив все още имаше секции с опашки от избиратели и затова изборният ден там продължи с един час повече, предаде БНТ. 

В изборната надпревара участваха общо 28 партии и коалиции. В два избирателни района - Варна и 25-и район в София, имаше регистиран по един независим кандидат за депутат.

За разлика от предишните избори, които бяха по време на пандемията от коронавирус, тези са белязани и от войната на Русия срещу Украйна, енергийна, икономическа и политическа криза. Именно затова е важно да бъде сформирано правителство, за да може бързо да бъдат гласувани новите законопроекти. Служебното правителство е с ограничени правомощия. 

До поредните парламентарни избори се стигна, след като ГЕРБ, ДПС, Има такъв народ и Възражданесвалиха правителството на Кирил Петков след успешен вот на недоверие. Това бе първият вот на недоверие в модерната история на България, който сваля кабинет. Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов оттегли министрите си от управляващата коалиция заради „Македония и факта, че в държавата вече няма пари“.

Избирателна активност към 16.00 часа: над 25%

Право на глас имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. 

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма.

Гласуване с машина

Гласуването и тази година ще беше с машини в тези секции в България и чужбина, които са с 300 и повече избиратели. Бяха използвани общо 10 993 устройства за машинно гласуване.

Вотът зад граница: Ниска избирателна активност в Турция

В избирателните секции, в които на предходните избори са гласували над 349 души, имаше и втора машина за гласуване. Според предварителните избирателни списъци от всички 9363 секции с машинно гласуване в страната в 1104 ще има по две машини. Извън България бяха използвани 539 устройства, като от общо 301 секции с машинно гласуване в 238 ще бъдат поставени по две машини. 

И с хартия

С хартиени бюлетини се гласуваше в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели, в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други специализирани институции, в секциите на плавателни съдове под български флаг, както и в арестите и местата за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“. Изключение от машинния вот се прави и при гласуване с подвижна избирателна кутия. Ако в деня на изборите в дадена секция се наложи да се преустанови машинния вот, гласуването продължава с хартиени бюлетини.

„Дневникът е подправен“: Борба с машините и младоженци гласоподаватели

Отделни подвижни секции за избиратели, заразени с Covid-19 или контактни на такива, нямаше, тъй като няма обявена извънредна епидемична обстановка. Те можеха да дадат своя глас в подвижна избирателна секция, но само ако има такава, образувана за хора с трайни увреждания. Болни от Covid-19 или карантинирани гласуваха едва след като вота си в подвижната секция упражнят хората с трайни увреждания.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама