Украйна отново поиска въоръжение от страната ни, България е отказала

14:54, 29 сеп 22 / Политика 25 2438 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на влизане за Съвета по сигурността в Министерския съвет, отговаряйки на въпрос на БНТ. Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума.

Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

Докато аз съм министър, оръжия няма да бъдат предоставяни“, заяви Димитър Стоянов.

Русия може да мобилизира българите с двойно гражданство

По думите му засега няма пряка заплаха за въвличане на България директно във военния конфликт, но има рискове пред националната сигурност. Няма промяна в ситуацията в Черноморския регион, линиите на комуникация са отворени, но опасността е от свободно дрейфащи мини.

Стоянов посочи още, че граждани с български и руски паспорти могат да бъдат мобилизирани в Русия и че, ако цифрата от 300 000 души мобилизационен ресурс бъде спазена, трудно може да има обрат във войната, освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона.

Съветът няма да обсъжда предложенията за осми пакет санкции, изпратени от Европейската комисия до българското МВнР снощи в 20.00 часа, както по-рано съобщиха от външното министерство.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов съобщи, че многонационалната бойна група ще бъде в оперативна готовност в средата на октомври. Тя включва основа от 42-и механизиран батальон - Хасково, американско усилване, английско и италианско участие.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:26, 30 сеп 22

Дебили . Руски подлоги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама