Зеленски обяви референдумите за фарс

19:25, 29 сеп 22 25 2487 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският президент Володимир Зеленски заяви категорично, че анексиране от Русия на областите Херсон, Запорожие, Донецка и Луганска няма да доведе до прекратяване на усилията за отвоюване на окупираните територии. А Съединените щати и Европейският съюз вече обявиха, че ще накажат Кремъл с нова серия от санкции.

Зеленски определи като фарс референдумите за присъединяване към Руската федерация на региона Донбас, както и на Херсонска и Запорожка област. „Украйна не може и няма да приемем каквито и да било опити на Русия да открадне наши земи“, заяви той:

Сега не е 2014-а, всички разбират всичко и непременно ще действат. Ако някой там в Русия мисли, че ще може да се измъкне - с всичко, което прави в окупираните територии, и ако се надява, че светът ще предаде собствените си ценности, уплашен от поредните заявления за обявяване на анексия, то греши“.

Украинският президент е свикал извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна, което ще се проведе утре – денят, в който Владимир Путин трябва да обяви официално анексията на окупираните украински територии. Съветът включва командирът на въоръжените сили, ръководителят на разузнаването, премиерът, както и министрите на отбраната и външните работи.

Съединените щати отправиха още снощи ясен сигнал към Русия, че нямат намерение да се поддават на ядрено изнудване от Кремъл. Пентагонът съобщи официално, че се подготвя нова голяма доставка на оръжейни системи и оборудване за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара, пакетът включва и допълнителни 18 реактивни системи за залпов огън „Хаймарс“. С това американската военна помощ за Киев от началото на войната преди 7 месеца вече надхвърля 16 милиарда долара, пише БНР.

Държавният департамент на САЩ междувременно съобщи че, „в отговор на фалшивите руски референдуми в Украйна се подготвят в допълнителни санкции срещу финансовия и енергийния сектор на руската икономика“.

В Брюксел нов пакет от санкции срещу Русия се подготвя да бъде приет на срещата на върха на Европейския съюз идната седмица. Предложенията включват таван на цената на руския петрол, а също и на природния газ, за което призова днес Европейската комисия. Унгария обаче даде да се разбере, че ще гласува против: „Унгария вече направи много за европейското единство по въпроса, но не може и няма да подкрепи нови санкции, ако те засягат енергийните доставки“, заяви началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама