250 сигнала в МВР за купен вот, прокуратурата е отказала над 180 разследвания

12:13, 30 сеп 22 25 1779 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За последните дни в МВР са постъпили 250 сигнала за купуване на гласове, съобщи главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров. По думите са проведени близо 100 операции срещу търговията с вот и са били разкрити над 550 престъпления. Отделно от това са съставени хиляди актове и предупредителни протоколи.

Често търговията с вот се върти през пунктове за изкупуване на скрап, заложни къщи и заведения, разбра се от думите му. Криминалният контигент, който се занимава с редица други престъпления, се насочва към купуването на гласове по време на избори, казват от МВР. Затова често пъти при арести впоследствие разследванията са за други нарушения, например лихварство, пише Mediapool.bg.

И в момента в цялата страна тече операция срещу купуването на гласове, каза още Тодоров. Засилената полицейска активност ще продължи поне до края на изборния ден в неделя.

Отказ

Прокуратурата е постановила 181 отказа да образува разследване за купуване на гласове, сочат данните на държавното обвинение. Става дума за случаи, в които не са намерени достатъчно доказателства за престъпление. Това разминаване в данните на полиция и прокуратура не е необичайно и се случва на всеки вот. Обикновено прокуратурата твърди, че събраните от полицията данни не са достатъчно и прекратява производствата. Сега са образувани 44 разследвания, а по 181 от общо 333 преписки е постановен отказ.

Цена

Цената на един глас се повишава, заяви пък вътрешният министър Иван Демерджиев. По думите за гласуване вече се дават до 100 лв. Има обаче и данни, че на някои места сумата е ѝ двойна. Според Демерджиев на цената влияе очакването за ниска избирателна активност.

„Достатъчно сме свършили, за да потиснем практиките по манипулиране на вота. С малко по-висока избирателна активност, всеки похарчен лев от тези политически сили няма да доведе до никакъв или ще доведе до нищожен ефект“, заяви той.

Арест

Арести са извършени на няколко места в Плевенско заради сигнали за купуване на гласове. В полицейското управление в Долна Митрополия са задържани седем души. У тях са открити списъци с имена на избиратели.

Сигнал за търговия с вот е подаден и за село Петокладенци. По първоначална информация той е срещу служител на местния пощенски клон.

Информация за купуване на гласове има и за Червен бряг. Твърди се, че на избирателите са предлагани по 200 лв.

Проверява се и сигнал за търговия с вот в с. Стакевци, Видинско.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама