Ердоган съди германски политик, нарекъл го „канален плъх“

10:04, 01 окт 22 / Свят 25 2519 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Турският президент Реджеп Тайип Еродган започна съдебни действия срещу германски политик, който го нарече „малък канален плъх“, съобщи неговият адвокат, цитиран от „Дойче веле“ и „Сега“. Волфганг Кубицки, заместник-председател на долната камара на германския парламент, е направил забележката във връзка с политиката на Турция за изтласкване на сирийски мигранти към ЕС.

Базираният в Кьолн адвокат заяви пред списание „Шпигел“, че наказателната жалба, която е подадена в град Хилдесхайм, съдържа твърдения за обида и клевета, след като Ердоган е бил „дехуманизиран“ и „честта му е била накърнена“ от коментара.

Волфганг Кубицки е член на либералната Свободна демократична партия (СвДП), която е в коалиция с левоцентристките социалдемократи (СДП) на канцлера Олаф Шолц и екологичната партия „Зелените“.

В жалбата се посочва, че терминът „канален плъх“ принизява Ердоган като „морално деградирал и отвратителен“. В жалбата се твърди, че ответникът (Кубицки) не се е занимавал с фактическа критика, а единствено с клевета.

Кубицки направи забележката в понеделник, докато водеше предизборна кампания за изборите през следващия уикенд в северозападната германска провинция Долна Саксония във връзка с бежанската политика на Ердоган.

В жалбата се посочва също, че Кубицки косвено е обвинил Ердоган, че използва бежанците и мигрантите като оръжие за оказване на натиск върху Запада, което според адвоката му е очевидно невярно.

През март 2016 г., след като 1,3 млн. нелегални бежанци влязоха на територията на Европейския съюз - предимно през Турция - ЕС сключи споразумение с Анкара на стойност 6 млрд. евро за спиране на нелегалното пътуване на хора до гръцките острови и нататък.

Огромното мнозинство от мигрантите бяха сирийци, бягащи от конфликта у дома, които първо бяха намерили убежище в съседните Ирак, Ливан и Турция. Германският политик заяви пред германската информационна агенция ДПА, че не се притеснява от евентуален правен спор с Ердоган.Фактът, че от 2014 г. насам Ердоган е инициирал около 200 000 такива производства, всъщност говори за всичко“, каза Кубицки.

Той отбеляза още, че каналните плъхове са симпатични, но също така „умни и хитри“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама