Украйна си върна ключовия град Лиман в Донецка област

19:15, 01 окт 22 25 2336 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинските сили влизат в град Лиман, ключов железопътен възел в Донецка област, съобщи украинското министерство на отбраната. Русия потвърди, че силите ѝ се изтеглят.

В изявлението на руското министерство на отбраната се казва: Заплашени да бъдат обкръжени, съюзническите сили се изтеглиха от Лиман към по-безопасни позиции, пише БТА.

По-рано над 5000 руски военни бяха обкръжени в град Лиман, съобщи в Telegram главата на Луганската областна военна администрация Сергий Гайдай, предаде „Укринформ“. Войските на Русия, базирани в Лиман, се обърнаха към своето командване с молба да се изтеглят, но първоначално са получили отказ. 

На кадри в социалните мрежи се виждат бойци от десантно-щурмовите войски на ВСУ, които казват: „1 октомври. Разгръщаме нашето държавно знаме и го издигаме на наша земя в Лиман. Това ще си остане Украйна“. Върху знамето има поставени стотици подписи, пише Оffnews.bg.

По думите на говорителя на украинското Източно командване Серхий Череватий  връщането на Лиман в ръцете на украинските сили ще им позволи да напреднат в Луганска област по посока на Северодонецк, който сега също е окупиран от Русия.

Лиман е използван от руската власт като логистичен и транспортен център за операциите в северната част на Донецка област. Падането му ще бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива в североизточната част на Харковска област миналия месец.

Новината за напредъка на украинските сили в Лиман идва след като руският президент Владимир Путин обяви анексията на четири области на Украйна, сред които и Донецка област, в която се намира градът.

Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия, проведени в условията на военна агресия и организирано от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха насрочени три дни преди началото на гласуването, проведени без избирателни списъци, без граници на районите, без процедура и без законно избрани органи. Те бяха проведени седмица след успешната украинска контраофанзива в Харковска област, припомня „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама