„Дневникът е подправен“: Борба с машините и младоженци гласоподаватели

16:10, 02 окт 22 25 3314 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Избираме нов парламент за четвърти път в рамките на година и половина.

За трети пореден път в големите секции в страната ще се гласува само с машини на предсрочния парламентарен вот. С хартиени бюлетини се гласува само в секциите с под 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, в социални домове и на корабите, плуващи под българско знаме.

Но въпреки голямата подготовка по организацията за провеждането на изборите и разяснителната кампания от ЦИК, и в днешния изборен ден не липсваха проблеми в секционните избирателни комисии и куриози още от рано сутринта. 

Отново на избори: Гласуваме за 48-ия парламент

„Дневникът е подправен“

В три секции машините за гласуване са изписали при включване „Дневникът е подправен“, съобщи ЦИК. Затова вотът в тях се осъществява с хартиени бюлетини. Машините в общо 10 секции са дали някакъв проблем.

Проблемът се е появил първо в избирателна секция във Варна в училище „Пейо Яворов“ в квартал „Владислав Варненчик“. Именно затова те преминаха към гласуване с хартиени бюлетини, предаде bTV.

На този етап никой не знае какво означава надписът „Дневникът е подправен“. От РИК обмислят дали да не сезират прокуратурата.

В секция във Варненския квартал „Владиславово“ друга машина също е дала дефект още вчера при тестовото ѝ включване. Изписала е, че изборният ден не може да започне. Затова там преминаха на хартиени бюлетини, пише БНТ.

Борба с машина след почерпка

В бургаския квартал „Комлука“, където живее предимно ромско население, един от гласоподавателите е бил сериозно почерпен и 5 минути се е борел с машината за гласуване. „Основният проблем е, че повечето в квартала са неграмотни и не могат да се справят с гласуването с машини. На някои от тях им отнема по 5 минути, за да успеят. Има всякакви куриозни случаи. Поставят картите върху екрана, не успяват да прочетат имената, заяви председателят на СИК Лиляна Генова, цитирана от БГНЕС.

Булка и младоженец гласуваха във Варна 

Два избора днес направиха Десислава Локмаджиева и Теодор Димов от Варна. Освен да гласуват на парламентарните избори, двамата сключиха и граждански брак. Десислава и Теодор пуснаха гласа си в сватбени одежди. Те пристигнаха заедно със своите кумове и гости на сватбата, пред ОУ „Стефан Караджа”. Двамата повдигнаха настроението на избирателите и членовете в секционната комисия, където гласуваха. Въпреки вълнението си Десислава и Теодор не срещнаха трудности с гласуването, предаде БНТ. За тях то беше като репецията преди важното „Да” в сватбения ден. След като изпълниха гражданския си дълг, младоженците се отправиха към по-приятната част на сватбения си ден.

Жена избягала с разписката си

В секцията в бургаския квартал Победа е имало куриозна ситуация. Жена е избягала с разписката си, след като е гласувала. Дойде, направи своя вот, след това видя, че не е това, което е искала, взе си бележката и си тръгна. Зачетохме вотът като невалиден заради погрешно гласуване“, обясни Стефан Георгиев, председател на СИК, цитиран от БНТ.

Подсказване и снимка

Във Велико Търново пък син на кандидат-депутат е стоял до машината за гласуване и е помагал на хората да упражняват правото си на вот, съобщи БНР.

В СИК 99 в Хасково избирател снимал разписката от машината, но бил забелязан от членове на комисията и вотът му няма да бъде зачетен.

В Дубай избирател гласува с две машини

Пред пореден странен казус с машинното гласуване се изправи Централната избирателна комисия (ЦИК). Той дойде от секцията в Дубай. Когато избирател се опитал да гласува с една от машините, устройството е изписало, че е възникнала грешка и гласът не е отчетен. Въпреки това обаче, машината отпечатва контролна разписка и след това се изключила.

От секционната комисия са влезли в контакт с техника, който е отговарял за поддръжката на устройствата, и машината е била поправена, и отново влязла в експлоатация. Междувременно обаче същият избирател е гласувал успешно с другата машина в секцията. От комисията се обърнали към ЦИК с молба за указания какво да правят в случая.

Казусът предизвика суматоха сред комисарите. „Ама, тия хора...“, започна негодуващо председателят на ЦИК Камелия Нейкова, но коментарът ѝ заглъхна, защото микрофоните бяха изключени. След скрито обсъждане, комисарите решиха да отложат разрешаването на случая, пише „Сега“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама