ГЕРБ и ДПС са с най-много сигнали за търговия с вот

23:50, 02 окт 22 25 2656 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Основните партии, срещу които имаше сигнали за купуване на вот и съответно образувани производства, са тези познати вече от предишните избори - ГЕРБ и ДПС. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев пред bTV.

От 74 образувани производства, преобладаващият брой касаят ГЕРБ и ДПС, каза Демерджиев. Има няколко сигнала срещу „БСП за България“ и един за „Продължаваме промяната“. По него е образувано производство, подчерта вътрешният министър. 

МВР се справи със задачата да организира честни избори“, добави той. Имаше известна ескалация на сигналите и на случаите в последните дни, но мисля, че бяха овладени. Работихме по всички тях, образуваха се съответното досъдебни производства и изборният ден мина спокойно, без да има сериозни нарушения, смята Демерджиев.

Изборният ден завърши в спокойна обстановка. Създадена е необходимата организация за транспортиране и съпровождане на изборните протоколи и материали, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Нарушенията в цифри

От началото на кампанията до 23.00 ч. в МВР са получени общо 720 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Образувани са общо 77 наказателни производства. Към 23.00 ч. в деня на изборите са образувани 9 наказателни производства (ДП и бързи) по чл. 167 – 169г от НК.

В изборния ден служители на ОДМВР са оказали общо 32 съдействия на РИК, СИК и ЦИК.

В звената на Дирекция „Български документ за самоличност“ са издадени общо 431 удостоверения при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност. Общо за периода от 27.09.2022 г. до 19.30 ч. на 02.10.2022 г. от СДВР и ОДМВР са издадени 1 169 удостоверения.

Състоянието на оперативната обстановка в зоната на отговорност на всички регионални структури на ГД „Гранична полиция“ е нормална. Трафикът през отделните ГКПП е съобразно спецификата на всеки един от тях, като не е констатирано трайно увеличаване интензивността на пътникопотока. Граничните проверки се осъществяват своевременно.

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказали съдействие на СИК и РИК във връзка с отпадане на електрическото захранване в обекти, свързани с изборния процес на територията на: Велико Търново; Кюстендил; община Левски, област Плевен; с. Славяни, област Ловеч; с. Ръжена, област Стара Загора; 5 изборни секции в община Ардино, област Кърджали. Повредите са отстранени и не е възпрепятстван избирателният процес.

„Дневникът е подправен“: Борба с машините и младоженци гласоподаватели

След като в МВР бе открита денонощна телефонна линия за сигнали и имейл, свързани с изборния процес, са получени общо 16 имейла и 39 обаждания, съдържащи данни, свързани с купуване и продаване на гласове. По съотносимите към дейността на МВР са извършени съответните действия, останалите са предадени по компетентност на съответните институции.

Сигнали за извършени нарушения са постъпили и на електронна поща [email protected] в Приемната за граждани на МВР, като към 15.00 часа те са 24 и по тях се извършват проверки. На тел. 112 са приети общо 220 обаждания, от които 112 сигнала, съдържащи данни за купуване и продаване на гласове и контролиран вот, по които са предприети необходимите действия.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама