При 100% обработени протоколи: ГЕРБ бие ПП с 5% разлика, ИТН е аут

15:45, 03 окт 22 25 5649 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Седем партии влизат в 48-ото Народно събрание. Това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи, които обаче не включват гласовете от чужбина.

ГЕРБ печели вота, като изпреварва „Продължаваме промяната“ с 5.1%. Партията на Бойко Борисов взима 25.33%, а ПП – 20.2% от гласовете. Разликата между първия и втория е 128 578 гласа.

Трета политическа сила е ДПС, за които са гласували близо 345 хил. души или 13.76% от упражнилите правото си на вот. 

„Възраждане“ се изкачва до четвъртата позиция с подкрепата на 10.17% от гласувалите. Партията изпреварва БСП с 22 хил. гласа. Левицата се срива до петото място с 9.3% от гласовете. Шеста е „Демократична България“, която получава 7.44%.

В следващия парламент ще има чисто нов играч - партията на Стефан Янев „Български възход“, която е получила 4.63% подкрепа. Бившият служебен премиер успя да влезе в Народното събрание като измести от там „Има такъв народ“. 

Под чертата

Партията на Слави Трифонов успя за една година да се превърне от победител на изборите до изпаднала от парламента сила. На вота в неделя ИТН събра 3.83% от гласовете и остана на крачка от Народното събрание. Не е ясно обаче дали вотът зад граница няма да помогне на Трифонов и компания да прескочат 4-процентната бариера.

Под чертата остава и формацията на Мая Манолова „Изправи се БГ“, въпреки това партията вероятно ще получи държавна субсидия, тъй като е събрала над 1% от гласовете. Всяка от отстаналите политически формации получава под 1% подкрепа.

Независимите кандидати

Собсвеникът на ретро музея във Варна Цветан Атанасов се яви на изборите като независим кандидат-депутат. За него са гласували 312 души.

Фолкпевицата Луна Йорданова, която влезе в предизборната надпревара, като независим кандидат от 25 МИР, е получила подкрепата на 252 души.

87 634 от гласувалите са избрали опцията „Не подкрепям никого“, което догонва рекорда от 2017 г.

Според данните на ЦИК във вчерашния ден са гласували малко над 2.5 млн. души. Това означава, че това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1990 г. насам

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:52, 02 окт 22

Май като дойде вотът от чужбина, може ПП да са първа политическа сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама