Ето го големия губещ

12:15, 03 окт 22 / От редакторите 25 6684 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Не, „Продължаваме промяната“ не е големият губещ на вчерашните избори. Въпреки че партията остана втора политическа сила, такива неща се случват – както се казва, днес си в управлението, утре си в опозиция. Животът продължава.

Не, и ГЕРБ не е големият губещ. Нищо че въпреки че победи, партията не спечели. Защото с разпределението на мандатите, което се очертава, кабинет „Борисов 4“ изглежда по-невъзможен и от това Путин да върне на Зеленски Донбас. Ама да видим.

Не, и БСП не е големият губещ, въпреки че столът на Нинова пламна. Ако вътрешната опозиция в партията столетница не се възползва от едноцифрения резултат, за да бутне с пръстче лидера от върха, би изглеждало доста неестествено.

Не, и „Има такъв народ“ не е големият губещ, защото май ще гледа парламента от външната страна. Дори и те разбират, че сами си сложиха пръта в колелото и не могат да се сърдят на хората, че не им простиха небивалици като Николай Василев, Пламен Николов, Петър Илиев и македонец в Космоса.

Не, не е и „Демократична България“. Като цяло в предизборната кампания обединението като че ли не даде всичко от себе си. По всичко личи, че и там има някакви вътрешни конфликти, които първо трябва да си решат, преди народът отново да насочи погледа си към тях. И не е като да не си го знаят.

Не, и Мая Манолова не е големият губещ, нито пък ВМРО или всички партии и кандидати около и под 1%. Нито дори русофилите. Нито пък русофобите. Нито левите, нито десните.

Не, големият губещ не е и президентът Румен Радев. Макар че се чуха много гласове, че държавният глава едва ли иска да се нагърбва с нелеката задача негов служебен кабинет да прекарва народа през тежката зима, и той не е най-зле.

Не, големия губещ не е и Гълъб Донев. Пак заради горното.

Не, големият губещ не е дори народът. Защото народът от неделя си заслужава това, което получи в понеделник.

Не, големият губещ не са и тези, които не гласуваха. Те дори са си най-добре, защото само гледат сеира. И сериалите в Netflix.

Глемият губещ в днешния мрачен следизборен понеделник всъщност са онези, които излязоха да гласуват с вярата, че гласът им ще има значение. И с желание да останат в България. С желание за по-високи заплати. С желание за достойни старини на техните майки, бащи, баби и дядовци. С желание децата им да живеят по-добре от тях.

И виновникът не е ГЕРБ. Нито дори „Продължаваме промяната“. Не е и „Възраждане“. Виновниците са всички онези, които не си завлякоха онова, което имат да си завличат, до където трябва... Защото апатията на едни убива бъдещето на други.

И за тях светлината в тунела пак се оказва просто прожектор.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама