Има опасност от вторичен взрив в завод „Арсенал“

16:30, 04 окт 22 25 3054 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Две жени на 53 и 43-годишна възраст засега са в неизвестност след взрив в цеха в завод „Арсенал“.

Все още не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките, тъй като съществува опасност от вторичен взрив. Това заяви пред медиите Тодор Деянов, апелативен прокурор на град Пловдив.

В момента пътува група от специализиран отряд за борба с тероризма, които ще обезопасят периметъра и ще ръководят операцията по разчистване на останките и търсене на двете жени. Не се знае дали те са живи. Вероятно са под отломките - затрупани.

Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на 55-годишен мъж - един от тримата работници в цеха. Цехът е тотално разрушен, каза Деянов. Пострадала е и жена на 43 години, която се е намирала в близост до цеха. Тя е с черепно-мозъчна травма и е транспортирана в болница. Състоянието ѝ е тежко.

Инцидентът е станал около 11.06 часа днес. Сигналът на тел. 112 е подаден в 11.13 часа на тел. Образувано е незабавно досъдебно производство, което се наблюдава от окръжна прокуратура Стара Загора. Разпитан е началник смяна на цеха, предаде БНТ. 

Все още е не е ясно как е станал взривът. Деянов каза, че се дължи на нарушение на технологичните правила, свързани с безопасност на труда. Смяната е започнала в 7.40 и предстои разследване кои правила са нарушени.

Вероятно е човешка грешка, защото това е рисково производство и ако се изпълняват всички технологични изисквания, това не би последвало“, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Той допълни, че разследването ще се провежда от Национална следствена служба. Предприети са действия за уведомяване на близките. Хората са от Казанлък и околностите. На този етап не е ясно с какъв стаж са.

Апелативният прокурор уточни, че в цеха са се произвеждали изделия, свързани със звуково-светлинни ефекти. Не става въпрос за вещества за бойно предназначение, а по-скоро от рода на фойерверките.

На съседните сгради при взрива има счупени стъкла. В „Арсенал“ засега не са на лице основания за спиране на работата, категоричен беше окръжният прокурор.

На място веднага са реагирали два екипа на пожарната. Имало е възпламеняване с детонация. Пожар като горене не е имало, казаха от пожарната, но потвърдиха, че опасност за последващите действия все още има, защото има готова продукция в сандъци.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама