Полицаи имат роля в катастрофата на Околовръстното?

20:45, 04 окт 22 25 2398 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокуратурата проверява незаконни действия на двама полицаи непосредствено преди катастрофата на Околовръстното шосе в София, при която загина един французин, а други двама бяха ранени.

За проверката стана ясно в Софийския апелативен съд, който гледа мярката за неотклонение на обвинения за катастрофата Димитър Любенов, съобщи bTV.

Според защитата на шофьора полицаи са спрели автомобила на Любенов преди катастрофата и са изгонили шофьора му, именно затова той седнал зад волана, а минути след това става катастрофата.

„Това е нашият клиент, ние ще си го поемем“, казали униформените на шофьора от „Drink and Drive“, който до този момент возел Любенов, твърди адвокатката му Ива Борисова, цитирана от „24 часа“.

Затова мъжът седнал зад волана, а полицаи го ескортирали, посочи още тя. При инцидента Любенов е бил пиян и дрогиран, карал с 195 км/ч.

В залата Адвокат Борисова поиска да се провери дали длъжностни лица не са допринесли за инцидента. Тя не даде повече подробности. Прокурорката по делото посочи, че няма такива данни, но от 30 септември тече проверка.

Междувременно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че двамата униформени са отстранени от работа. „За разследването не мога да ви кажа, но ние сме отстранили полицаите, които, не бих казал, че са го ескортирали, но имат участие там, каквото не би трябвало да имат. Днес в края на деня подробно ще оповестим този и още други случаи, в които взехме  мерки“, обяви той, цитиран от БНР.

Демерджиев: Наблюдаващият прокурор не позволи арест на полицаите

По-късно Демерджиев изнесе пред медиите още подробности относно информацията за полицаите. Тъй като са имали данни, че полицейска кола е била близо до катастрофата, той е възложил проверка на дирекция „Вътрешна сигурност“.

„От събраните доказателства се оказа, че полицейски автомобил се е движил по маршрута, по който се е движило въпросното „Порше“. Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал по маршрута, той е станал свидетел и возещите се в него двама полицаи на самата катастрофа. Но вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго“, съобщи Демерджиев, като не даде повече подробности, тъй като тече разследване.

По думите му тази информация незабавно е била докладвана от дирекцията на прокуратурата.

„Служителите от дирекцията запознаха подробно наблюдаващия прокурор със записите, които установяват тези действия. Те предложиха двамата служители да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се предприемат неотложни действия. След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването“, обясни Демерджиев, цитиран от bTV.

Прокуратурата: Изказванията на Демерджиев не отговарят на истината

Изказванията на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев не отговарят на истината. Това съобщиха от прокуратурата.

„Прокурорът може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”, посочват още от прокуратурата.

От там допълват, че към привличане на дадено лице в качеството му на обвиняем се пристъпва, след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към престъпление от общ характер. 

В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

Окончателно - шофьорът остава в ареста

Съдът остави за постоянно в ареста Димитър Любенов, който на 25 септември блъсна с автомобила си друга кола на Околовръстното шосе. При удара загина французин, а съпругата му бе откарана в болница. От взетата кръвна проба стана ясно, че Любенов е седнал зад волана след употреба на алкохол и кокаин, като шофирал спортната си кола със скорост 195 км/ч.

Преди дни Софийската градска прокуратура промени обвинението на Димитър Любенов в умишлено престъпление. Досега то беше, че по непредпазливост е причинил смъртта 64-годишен френски гражданин и телесни повреди на двама други.

„Искрено съжалявам, не съм лош човек, направих грешка“, заяви пред съда 39-годишният Димитър Любенов. „Моля, може би, за домашен арест, за да мога да се грижа за майка ми“, посочи мъжът. Въпреки това съдът наложи мярката за неотклонение, тъй като според магистратите има опасност Любенов да се укрие и да извърши друго престъпление.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама