Французойката Ани Ерно спечели Нобеловата награда за литература

16:05, 06 окт 22 / Свят 25 2339 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Френската писателка Ани Ерно е новата носителка на Нобеловата награда за литература, съобщиха от шведския Нобелов комитет в пряко излъчване онлайн. Тя получава престижния приз за „смелостта и клиничната точност, с която разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“.

Както и всички останали лауреати, като част от церемонията на 10 декември Ерно ще получи 18-каратов златен медал и чек за около 900 хил. долара.

По-голямата част от обществеността очакваше тазгодишният Нобелов лауреат за литература да е авторът на „Сатанински строфи“ Салман Рушди, който преди месец пострада тежко от нападение с нож. Сред фаворитите бяха и вечният японски претендент Харуки Мураками, французинът Мишел Уелбек и канадката Маргарет Атууд. Букмейкърите обаче не са изпускали от поглед Ерно - тя бе миналогодишният избор на къщата за залози Nicer Ods, а през 2022 г. отново бе с много високия коефициент 5:1, пише „Сега“.

Родена през 1940 г. в Нормандия, 82-годишната Ерно е сред най-възрастните носители на Нобелова награда. Рекорда държи Дорис Лесинг, отличена на 88 години. 

Пет любопитни факта за Нобеловите награди

У нас Ани Ерно е превеждана още през 80-те - новелата ѝ „Мястото“ излиза в общ том на издателство „Народна култура“ заедно със „С най-хубавия спомен“ на Франсоаз Саган и „Добри момчета“ на Патрик Модиано. През 1994 г. изд. „Прозорец“ пуска на български и книгата й „Обикновена страст“.

„Събитието“, един от най-популярните романи на Ерно, излиза на френски през 2000 г. и разказва за нелегалния ѝ аборт като студентка преди събитията от 1968 г. Миналата година мемоарното четиво бе екранизирано от режисьорката Одри Диван. Едноименният филм спечели „Златен лъв“ във Венеция и бе показан и у нас. Повечето творби на писателката са подчертано автобиографични, като за неин опус магнум се смята „Годините“ (2008) - роман, който тя пише в трето лице единствено число, за да покаже, че нейните страсти и страдания са общовалидни. „Годините“ ще излезе до края на годината с логото на „Лист“, в превод на Валентина Бояджиева, съобщиха от издателството.

Ани Ерно е носителка на редица национални и международни награди - „Рьонодо“, „Маргьорит Дюрас“, „Европейска Стрега“, „Маргьорит Юрсенар“, „Хемингуей“, с „Годините“ е финалистка и за Международния „Букър“. 

Откъс от „Мястото“ можете да прочетете ТУК.

Нобеловата награда за литература се присъжда от 1901 г., като пропуска 1914, 1918, 1935, 1940-1943 година. Нямаше награден и през 2018-а заради разкритията за сексуални посегателства и финансови злоупотреби в Шведската академия, в резултат на които броят на членовете ѝ намаля. След скандалите бе създаден нов Нобелов комитет по литература съвместно с Нобеловия фонд. Той се състои от петима членове на Академията и петима експерти - критици и издатели, а една от заявените му цели бе да направи наградите „по-разнообразни“. В крайна сметка през 2019 г. бяха присъдени две отличия - на Олга Токарчук (тя се води лауреат за 2018 г.) и на Петер Хандке (за 2019). Последните носители на наградата са американската поетеса Луиз Глук и танзанийският писател Абдулразак Гурна.

През годините са я почелили имена като Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей, Албер Камю, Михаил Шолохов, Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Кендзабуро Ое, Орхан Памук, Ръдиърд Киплинг (той държи и палмата за най-млад лауреат - само на 42 г). Двама отказват да получат Нобеловата награда за литература -  руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартр - през 1964 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама