България преговаря за закупуване на втора ръка изтребители

20:30, 06 окт 22 / Политика 25 2400 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите F-16 от САЩ. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след заседанието на т.нар. Европейска политическа общност в Прага.

„Още на срещата на върха на НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по „Еър полисинг“ и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена, каза Радев, цитиран от БНТ.

Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави. Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, отбеляза президентът.

По-рано 24 часа публикува информация, че служебният военен министър Димитър Стоянов е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета Грипен. В документът той отправя оферта за закупуването на изтребителите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Писмото е от 30 септември, а на 16 септември Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети „Грипен“ или „Мираж“. 

Новината за преговорите беше потвърдена малко по-късно и от Министерството на отбраната. В прессъобщение на ведомството се казва, че с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Израел и САЩ.

Радев е в Прага, където участва в неформалния Европейски съвет, който започва днес с първо заседание на т.нар. Европейска политическа общност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама