„Може да дойдем някоя нощ“: Ердоган предупреди Гърция

12:27, 07 окт 22 / Свят 25 2318 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са си разменили реплики по време на официалната вечеря след първата среща на Европейската политическа общност в четвъртък в Прага, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Според гръцки правителствени източници, цитирани от АНА-МПА, на вечерята на лидерите Ердоган направил изказване, в края на което обвинил Гърция, че повишава напрежението и извършва провокации.

Веднага след това думата взел Мицотакис, който отговорил на Ердоган, че трябва да спре да оспорва суверенитета на Гърция над редица острови и че вместо да провокира напрежение, би трябвало като отговорен лидер да пристъпи към разбирателство и диалог без крайна реторика.

На пресконференция след срещата в Прага турският лидер заяви, че много от представените страни са очаквали Турция да направи стъпка към развитие на отношенията с Атина, но допълни, че „сега няма нищо, за което да се говори с Гърция“, съобщи Анадолската агенция.

„Не само Гърция, няма значение коя страна ни атакува, нашият отговор винаги ще бъде „Можем внезапно да дойдем някоя нощ. Би трябвало да го знаят“, каза Ердоган.

Той подчерта, че Анкара не се стреми да отнеме територията или суверенитета на която и да било страна, а само се бори да защити своите интереси и интересите на кипърските турци.

Турция и Гърция спорят най-вече за правата за добив на горива в Средиземно море. Договор, който наскоро Анкара подписа с едно от двете враждуващи правителства на Либия, провокира гърците. Според тях това споразумение засяга води, които те смятат за свои.

Египет и Кипър също спорят за права в региона. Турция от друга страна е недоволна, че гърците разположиха американски войски на Лесбос и Самос - два от островите в най-голяма близост до турската територия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама