Контраоферта: ДСБ призова ГЕРБ да върне първия мандат и да подкрепи правителство на ПП

18:55, 07 окт 22 25 2674 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ да върне първия мандат и да подкрепи правителство на „Продължаваме промяната“. Това призовават от „Демократи за Силна България” (ДСБ), става ясно след заседание на ръководството на партията.

Националното ръководство предлага на коалиционните си партньори в „Демократична България“ да се вземе общо решение за неучастие в преговори за съставяне на правителство с мандатоносител ГЕРБ-СДС. Като причина за това се изтъква, че коалицията е създадена „с основна цел отстраняване на ГЕРБ от власт и възстановяване на парламентарната република, провеждане на реформи осигуряващи върховенството на закона, ефективно разходване и децентрализация на публичните финанси, противодействие и пресичане на руското влияние в страната, отстояване на геополитическата ни принадлежност“.

„Загрижени за националния интерес“ и в името на на изхода от политическата криза от ДСБ предлагат „ГЕРБ-СДС да върнат първия мандат като жест на национална отговорност и поемането на политическата вина за управлението си в рамките на повече от десетилетие. След това да подкрепят създаването на правителство с втория мандат на „Продължаваме промяната“.

„Националното ръководство на „Демократи за Силна България” оценява политическата криза в страната като задълбочаваща се. Считаме, че първа стъпка за излизането от нея е сформирането на редовен кабинет. Тази ситуация, обаче не означава, че която и да е политическа сила в страната може да използва нови парламентарни избори като заплаха. Изборите са основен елемент от демократичния процес в страната и пряко проявление на основното конституционно право на българските граждани – да избират и да бъдат избирани“, се казва в позицията на партията, която е изпратена и до ръководството на ЕНП. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Асен 20:45, 07 окт 22

Демократична България така ще гледат на нагласят нещата, че да може да има "баница" и за тях!

2 Петър 08:59, 11 окт 22

Много им се иска власт на ДСБ, че да си гледат спокойно старините без да работят особено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама