Новите депутати с по-високи заплати

09:35, 09 окт 22 25 2705 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България избра новите 240, след като в страната за трети път се проведоха предсрочни парламентарни избори. Сметките показват, че те ще взимат повече от предшествениците си.

Новите народни избраници ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от онези  в 47-oто Народно събрание. Причината е, че доходите на властта зависят от заплатите в обществения сектор, отчетени от НСИ в края на всяко тримесечие.

Така те, заедно с министрите и президента, са единствените в страната, чиито заплати гарантирано се променят 4 пъти в годината. В годините назад е имало редки случаи, в които заплатата в обществения сектор намалява и с това спадат и доходите на властта, но обикновено посоката е обратна – нагоре. Депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Ето кои са депутатите в 48-ото Народно събрание

Така на тръгване депутатите от предишния парламента са се подписвали за основно възнаграждение от над 4850 лева, като тук не се включват допълнителните пари за участия в комисии, както и класовете прослужено време. В първите си месеци новите избраници ще получават основна заплата от над 5140 лева.

Председателят на парламента по правило взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на народните избраници ще получава основно възнаграждение от почти 8 хиляди лева, докато предшественикът му е взимал малко над 7 500, пише Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама