МВР търси видеозаписи от инцидента с пребития таксиметров шофьор

13:50, 10 окт 22 25 2072 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия таксиметров шофьор, която следва да даде предварително заключение относно причината за смъртта му. Тя е назначена в първия ден от разследването – 08.10.2022 г., съобщиха от Софийска градска прокуратура (СГП).

Възложено е на МВР да установи дали има камери не само в района на инцидента, но и по посоката на движение на автомобилите. 

Разпитани са 17 свидетели, които са възприели различни моменти от инцидента. Приложени са докладни записки относно проведените ОИМ, включително относно лицата, с които са проведени беседи с цел установяване на свидетели. 

Извършен е оглед на местопроизшествие, при който са иззети следи. Предстои извършването на съответните експертизи за тяхното изследване.

Днес е направено предложение от наблюдаващия прокурор в СГП делото да бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София и от Върховна касационна прокуратура.

Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия.

Показанията: коренно различни 

От СГП досега е установено, че около 18:30 часа лек таксиметров автомобил, управляван от починалия Х. Й., се движи в посока обратна на посоката за движение по ул. „Рибен буквар“ в столичния ж. к. „Разсадника-Коньовица“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на ул. „Рибен буквар“, се движи автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиняемият Й. И. Двата автомобила се засичат и спират.

Гешев от „Факултета“: Все някой нещо трябва да направи

Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква вербално пререкание по повод правилата за движението по пътищата. Спречкването прераства във физическа агресия, като показанията на свидетелите не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция.

Обвиняемият и починалият шофьор на такси се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено. Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия. Други свидетели, напротив, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор. Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция. След преустановяване на боя 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта му. 

Шофьорите искат безопасност 

Таксиметровите шофьори настояват за законодателни промени, които да им гарантират безопасни условия на труд. Повод за исканията им е инцидентът, при който след сбиване в еднопосочна улица в София почина таксиметров шофьор. 

Представителят на Националния таксиметров синдикат Кирил Кирилов заяви пред БНР, че не е съгласен с твърдението на вътрешния министър, че това е криминален инцидент и е можело да се случи и между други участници в пътното движение, без единият да е таксиметров шофьор.

„Това, което зная е, че става въпрос за навлизане и нарушение от страна на нашия колега. Той е  навлязъл в еднопосочна улица  и е станала свада. Водачът на автомобила, движещ се срещу него, е бил изключително агресивен и заедно с още 2-3 човека са го пребили от бой. Потърпевшият е успял единствено да се обади на брат си, който живее в близост до мястото на инцидента в квартал „Разсадника“. Колегата припада на земята  и умира“. 

Той нарече „абсурдно“ твърдението на вътрешния министър, че и двамата участници в инцидента имат криминални регистрации. „Ако човек е осъждан за престъпления от общ характер, няма как да кара таксиметров автомобил. Няма как професията да упражнява някой, който е криминално проявен. Ако е осъждан в миналото  и реабилитиран след изтекло наказание, тогава след полагане на изпити може да упражнява професията“. 

Повдигнаха обвинение на мъжа, нанесъл смъртоносен побой на таксиметровия шофьор

Ежедневно сме подложени на една агресия. Нашата професия  е много отговорна. Най- пресният предишен случай е от Ямбол, където наш колега е застрелян в гърба, когато отива да отвори багажника на клиенти. В Русе преди 3-4 години убиха колега с множество прободни рани“.

Таксиметровите шофьори настояват за промяна в Наредба 34. „Трябва да има задължителни изисквания по отношение на паник бутоните, които да са свързани с телефон 112, както и да имаме общ ефир. Необходими са ни и видео регистратори“.

Ако не се стигне до консенсус с властите, таксиметровите шофьори ще продължат своите протести.

Снощи близки и роднини на убития таксиметров водач протестираха на булевардите „Константин Величков“ и „Александър Стамболийски“ с искане за справедливост и повдигане на обвинения на всички, които са участвали в инцидента. През седмицата предстои и служебния вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев да  проведе среща с представители на таксиметровия бранш.

Без сериозни щети и без задържани приключиха протестите в София късно снощи, съобщават от МВР.

На бул. „Сливница“ напрежението се обостри и се наложи да се включи и кордон от полицаи. По данни на МВР, има обърнати контейнери за боклук. Посочва се и за материални щети по една кола, шофьорът на която направил опит все пак да мине през блокадата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Митко 11:02, 11 окт 22

Пребит е опонента, а не нахалния римлянин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама