„Ка́жи честно“: Накъде ни отвеждат следите в небето?

15:00, 10 окт 22 / От редакторите 25 2741 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

„Ка́жи честно“ е рубрика, която стартирахме с началото на предизборната кампания на поредните парламентарни избори. И за която имаме „материал“ и след кампанията. Тук събираме снимки и колажи, интересното и абсурдното от социалните мрежи - всичко, което „заслужава“ да бъде документирано. Много думи за тях не са нужни. Те са забавни или направо абсурдни. Те са странни или меко казано необясними. Те са българската действителност…

Откакто съществува човечеството, конспиративните теории винаги са си прокарвали път и са всявали истерия и страх. Идеята, че никога черното не може да бъде напълно черно, а бялото напълно бяло ги подтиква винаги да се съмняват в общоприетото. Независимо дали става въпрос за извънземните, египетските пирамиди, кацането на Луната, атаките от 11 септември, 5G мрежите или произхода на коронавируса. 

И макар в 21 век проверката на фактите да е по-лесна от всякога и да става само с няколко клика, социалните мрежи и пренасищането с информация създават подходяща арена на конспирацията. Доказателство за това е и паниката, която се създаде при разпространението на коронавируса в целия свят. А в последните дни потребителите в социалните мрежи изпаднаха в паника заради следи от самолети в небето. Така се появиха и теориите за мащабен заговор за контрол над човечеството, нашествие на извънземните и разпространението на нов щам на COVID-19. Журналистите пък бяха заклеймени: „Пръскат ни с химия, а медиите мълчат“. Е, ние избрахме да не мълчим и да хвърлим малко светлина по темата.

В следващите редове ще научите какво представляват следите от самолетите; повече ли са от „едно време“; колко трайни са и возят ли се бидони със заразна течност в самолетите. 

История на конспирацията и що е то „Кемтрейлс“?

Всъщност тези следи от самолети ги виждаме всеки ден в продължение на много години. А конспиративната теория за самолетните следи, по-известна като „Кемтрейлс“, датира още от 1994 г., когато самолетната компания „Hughes Aerospace“ патентова технология, при която самолетното гориво се смесва с отразяващи материали, в това число частици алуминиев оксид, който щял да покрие Земята с химически слънчев щит. „Кемтрейлс“ започва да циркулира по-активно през 1996 г., когато военновъздушните сили на САЩ са обвинени в „пръскане на американското население с мистериозни субстанции“ чрез самолети, „оставящи необичайни кондензационни следи“. Някои вярват, че целта е да се влияе на времето, други пък са на мнение, че по този начин се разпръскват химикали, предизвикващи различни болести или безплодие, а трети са убедени, че въпросните вещества са средство за мозъчен контрол.

Военновъздушните сили отговарят, че това е мистификация, отчасти подклаждана от цитати от стратегически доклад, чийто проект е изготвен от Американския университет за военно въздухоплаване. По-късно военновъздушните сили поясняват, че докладът „не отразява настоящите военни политики, практики или способности“ и че те „не извършват никакви експерименти или програми за модификация на климата и нямат планове да правят това в бъдеще“. В допълнение отбелязват, че мистификацията с „Кемтрейлс“ е изследвана и опровергана от множество доказани и акредитирани университети, научни организации и значими медийни публикации

През 1998 г. въпросът с химическите следи набира популярност в Канада, и в частност в градчето Еспаньола, северно Онтарио, където се появява слухът, че самолети KC-135 на САЩ (предназначени за зареждане с гориво на други самолети) разпръскват вредни химикали над населението. Истерията се разраства дотам, че на 18 ноември същата година пред канадския парламент е представена петиция от над 500 граждани на Еспаньола с искане „тайната програма за пръскане“ да се прекрати. По това време много от гражданите се оплакват от замайване, внезапна умора, главоболие, астма, болки в ставите и симптоми, подобни на грип. В петицията се сочи още, че в проби от дъждовна вода са открити високи нива на алуминий и кварц. Интересът към следите се засилва по време на Втората световна война, тъй като могат да разкрият посоката и позицията на самолетите. 

И макар категоричните опровержения на учените и пилотите, и тогава и сега, тази теория периодично продължава да изплува през годините. Така например миналата година в много медии и социални мрежи се появи фалшивата информация, че различни държави по света са арестували самолети на Световната здравна организация (СЗО), които са заразявали с Делта варианта на коронавируса. Но какво все пак е научното обяснение на следите в небето? 

„Заледени облаци“

Макар историите да изглеждат като от роман на Дан Браун или филм на Волфганг Петерсен, учените имат съвсем просто обяснение и наричат въпросните следи „заледени облаци“. При определени метеорологични условия въздухът на голяма надморска височина е недостатъчно влажен, за да се образуват облаци. Ако обаче през това място премине самолет, той отделя водни пари и отработени газове, в резултат на което се образуват малки капчици. При температура от минус 50 градуса по Целзий тези капки замръзват бързо и стават видими като облаци. Повечето самолети летят на височини над 10 000 метра над морското равнище, където температурите достигат до -55°C.

Ако няма вятър, те могат да останат непроменени с часове. Най-просто казано, това, което виждаме, е нещо като конденз. Когато самолетите летят на голяма надморска височина, реактивните двигатели отделят изключително горещ въздух и водни пари, заедно с други частици от изгорели газове, като въглероден диоксид. Ниските температури и ниското налягане на тази височина водят до образуване на видими ледени кристали. Те бързо се разпръсват във въздуха заради вятъра и поради тази причина следите изчезват бързо след преминаването на самолета. А истинското наименование на тези следи е кондензационни пътеки и те не вредят на околната среда. 

Географът и климатолог проф. Георги Райчев пък обясни пред Радио София, че не е възможно да бъдем пръскани с отрови от небето „защото никой не знае като пръскат отгоре, на 10 хил. метра височина, как ще стигне до Земята“. Той направи съпоставка със селскостопанския самолет, който лети на 50 или дори 20 метра височина.

Българите със собствено обяснение за следите

У нас обаче никакво научно обяснение не може да възпре въображението на повечето българи. Все пак тук всеки е експерт по всичко и вече има място за изява не само във форума BG-Mamma. Именно затова за броени дни Facebook потребителите доразвиха теорията „Кемтрейлс“ и дори я побългариха:

Разпръскват Ковида. След 20 дни затворени!“, алармира един от потребителите. Друг пък го допълва: „Доставят новия Щам“. Трети пък се оплаква: „Цял ден е така. Кръстосват от сутринта рано. Има нещо гнило“. „Странно разчертаване на небето над България от странни самолети“, отбелязва потребител. „Бързо се скрийте да ви не отровят!!!“, предупреждава друг. Следват и заключенията: „Най вероятно СЗО си пръска“; „И после говорят глупости, че това не е химия, с която ни тровят, а едва ли не е натурална съставка. Вие сами преценете. Само ще вметна, че тая гняс повече от четири часа се разстила над София“; „Тровят ни с тежки метали!“; „СМЪРДИ НА ХИМИКАЛ! С дихателна алергия съм и ужасно го усещам как хубавичко си смърди на химия“, потвърди потребителката в групата „Обединени русенци за Русе“.

Имаше и предположения, че идват извънземните, както и че пръскат против крокодили или комари.

А от извънземните се намесиха и парламентарните избори: „Искам да знам. Кой се гаври с нас. Това е престъпление. Тровят ви като хлебаркиА, вие продължавайте да гласувате… Да им узаконявате поредния геноцид“ пише потребител. 

На всеобщата паника обаче някои решиха да реагират шеговито и с доза ирония:

Аз се чудя как днес се събудих енергичен и без никакви болки в главата и ставите. Поглеждам през прозореца – няма следи от кемтрейлс. Поглеждам календара – рожденият ден на Путин. И неусетно се усмихнах до ушите“, отбелязва един от потребителите.

Май никой не е учил физика,когато е трябвало“, изтъква друг. 

Сигурно ни пръскат с евроатлантическо правителство“, шегува се социологът Първан Симеонов. 

В социалните мрежи се появиха и редица мемета, колажи и карикатури:

И щъркелите почнаха да пръскат

„Шах и мат, приятели“

Среща на фен клуб „Копейкин“

Никой не говори за „Кемтрейлс“-а от лодките

Милиардери от други планети идват на сафари у нас

Пийте си хапчетата...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама