„С пари от дела срещу продажни медии“: „Костя Копейкин“ ще бъде фондация

10:10, 11 окт 22 / Политика 25 3170 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От дни в медиите се тиражира информацията, че от „Възраждане“ искат да патентоват търговска марка „Костя Копейкин“. Първа новината съобщи адвокатът от Софийската адвокатска колегия Диана Попова във Facebook. Именно „Костя Копейкин“ е прякорът, с който критиците на Костадинов го наричат, като го обвиняват че служи на руски интереси, за което получава пари (руските стотинки – копейки бел.ред.). „Възраждане“ се определя като патриотична партия, но изтъква важността на сближаването с Русия за икономическото развитие на България. 

Днес имаме и първия коментар от самия лидер на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Но първо хронологията. Адвокат Попова представи данни от държавния регистър на търговските марки, воден от Патентно ведомство на Република България. Търговска марка „Костя Копейкин“ е заявена от Деян Николов, секретар на „Възраждане“ София, чрез адвокат Петър Петров – зам. председател на партията. „Отне ми известно време да разбера каква е целта на тази заявка и в крайна сметка отговорът, който намирам, е един – непознаване на материята, уреждаща правата върху търговските марки“, заяви тя.

Вероятно лидерът на ПП „Възраждане“ смята, че притежавайки търговска марка „Костя Копейкин“, може да забрани на трети лица да използват този словен елемент и да започне някакви съдебни битки. Добре е да изясним, че това съвсем не е така. Търговската марка не дава абсолютни права върху елемента – в противен случай нямаше да останат свободни думи в говоримия език. Търговската марка осигурява закрила на търговеца, гарантираща, че трето лице няма право да използва този елемент в търговската си дейност, предлагайки стоки и услуги, сходни на заявените от маркопритежателя“, обяснява адвокатът и дава пример: „Ако не притежавате онлайн медия, която се казва Костя Копейкин, или ако не сте кръстили така рекламната си агенция, или не продавате телекомуникационни услуги под тази марка, не нарушавате правата на заявителя Деян Николов“.

Жълтопаветниците не четат Гогол

Чели ли сте „Мъртви души“ на Гогол? А знаете ли кой е Гогол? Ако сте привърженик на психодесните маргинални части от нашето общество, които народът ни с обич нарича жълтопаветници, най-вероятно не сте чели книгата, нито пък сте чували името на писателя. Това е така, за съжаление, защото тази маргинална общност е известна със своята тежка и многопластова функционална неграмотност. Затова сега ще разкажа една история специално за нея, започва Костадин Костадинов във Facebook.

„В книгата, която е част от съкровищницата на световната и руската литература, наред с много герои, се разказва и за един капитан от руската армия, останал инвалид след войната на Русия с Наполеон. Тъй като след войната е захвърлен на произвола на съдбата от бездушните руски чиновници, той събира банда разбойници около себе си и започва да граби пари от богатите помешчици, за да ги раздава на бедните хора. Иначе казано - руският Робин Худ:) Името на този литературен герой е капитан Костя Копейкин:)“, разказва той.

„Тъй като жълтопаветниците не четат нищо друго освен статиите на американската преса у нас, която на свой ред даде всичко от себе си, за да популяризира името на този положителен герой (без въобще да знае, че става дума за положителен герой), група млади съмишленици на „Възраждане“ решиха да използват огромната реклама на героя, за да създадат фондация на негово име“, коментира Костадинов и уточнява, че фондацията ще се занимава с две неща – ще дава ежегодни стипендии на даровити деца, проявили таланти в областта на литературата и изкуствата; ще връчва ежегоден приз за продажна журналистика „Иванчо Хаджипенчович“, наречен на името на видния национален предател, осъдил Левски на смърт през 1873 г.

Парите за фондацията ще се събират от делата срещу богати и продажни медии, уронващи доброто име на литературния герой, както и името на фондацията. Така ще се продължи традицията парите на богатите престъпници да бъдат вземани и давани на бедните хора:) Като част от стандартната процедура по регистрацията беше запазено името като търговска марка. Неграмотните психодесни маргинали решиха, че това има друга цел и доста се смяха. Е, който се смее последен, се смее най-добре:) В този ред на мисли искам да ви помоля за първи номинации на медии и журналисти за приза „Иванчо Хаджипенчович“. Сигурен съм, че ще има тежка конкуренция:)“, завършва публикацията Костадин Костадинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама