Камионът, взривил се на Кримския мост, никога не е бил в България

17:16, 11 окт 22 / Политика 25 2359 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност, съобщиха от правителствената служба.

Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут.

Според твърденията на руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби установи също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит.

По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия.

От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата.

Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност.

Русия вкара и българска следа във взривяването на Кримския мост

България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост

България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост. Няма и такова отправено официално обвинение от руската страна. Това коментира по-рано служебният премиер Гълъб Донев.

Той допълни, че още в неделя е разпоредил на ДАНС да започне проверка на маршрута на камиона след публикации в медиите, че маршрутът му е свързан с България. 

„България е на кръстопът, преминават много камиони и товари, така че нека да изчакаме резултатите от проверката. България не се посочва като намесена във взрива, свързана е единствено като точка в маршрута. Всички документи, с които разполагат митническите власти и органите на МВР, ще бъдат изяснени и информацията ще бъде предадена на компетентните органи“, допълни Донев, цитиран от БНТ.

Гълъб Донев призова медиите да се отнасят отговорно към ситуацията, защото преекспонирането е опасно за националната сигурност.

По-рано главният прокурор Иван Гешев заяви, че се надява българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. „България е член на ЕС и НАТО, споделящ демократичните и хуманни ценности. Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани“, написа той в Twitter.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:30, 11 окт 22

Обаче мисирките веднага почнаха да кудкудякат. Просто са си кремълски подлоги. Особено БНР с Волгин и любовницата му Калина Андролова, а и майката на децата му Даниела Големинова. Това е конфликт на интереси. Когато Волгин води предаванията си, все едно излъчва от Говорить Москва на Путин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама