„Булгаргаз“ предложи значително поевтиняване на газа през ноември

18:11, 11 окт 22 25 2048 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за месец ноември в размер на 166 лева и 14 стотинки, съобщиха от дружеството.

Предложената цена е приблизително два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове. Тази съществена разлика се дължи на изключително конкурентните цени, получени в рамките на проведената от „Булгаргаз“ тръжна процедура за доставка на природен газ, както и на възможността да бъдат доставени пълните азерски количества.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов аргументира очакванията си за продължаващо поевтиняване на синьото гориво и през следващия месец.

„Европейските газохранилища са напълнени 91%. По тази причина, независимо от усложняващата се обстановка в Украйна, считам, че възможностите на Владимир Путин да използва природния газ като оръжие в тази ситуация, се изчерпаха. Европа е подготвена за отоплителния сезон, но заедно с това ще отбележа, че Германия буквално до месец ще пусне два терминала за регазификация на северното си крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия - Дания - Полша и нашият интерконектор са вече функционални и Европа се освобождава от руския природен газ“, посочи той, цитиран от БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама