Паника във Facebook: Популярни лица губят хиляди последователи

16:10, 12 окт 22 25 2451 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Популярни лица се оплакаха, че губят хиляди последователи във Facebook поради неизвестни причини. Мнозина подозират грешка в платформата.

Не зная как за една нощ от профила ти изчезват 25 000 последователи, но явно в метавселената на Цуки вълшебствата са безкрайни. Дубрутру на непосечените от алгоритмите и мистериите на виртуала“, оплака се рано сутринта писателката Мария Лалева

За проблема алармира и бившият общински съветник Венци МицовЗа 24 часа при мен са изчезнали няколко хиляди последователи от личната ми Facebook страница. Ся...Че е възможно страницата ми да не предизвиква вече интерес - не го изключвам. Самият аз вече поостарях, нямам сили да заемам позиции, като цяло по-скоро съм, така да се каже, извън модерните пишещи в социалките. Та не изключвам варианта просто няколко хиляди души да са се махнали от вчера просто защото вече не съм особено публичен и не генерирам някакъв сериозен трафик. Но по-скоро има други драми, защото гледам, че просъветските профили не губят последователите си. Доколкото това са последователи де…“.

„Истината е, че извън моята жалка персона, която все повече ще изпада в класацията на следвани хора в социалките се случва нещо, което преди никога не бих допуснал - неокомунисти, плоскоземци, антиваксъри и фенове на Путин започват да печелят битката за Facebook. Преди това беше присъщо на соевите полуфабрикати (ПП и ДБ), но сега явно нещата се променят“, смята той. Мицов отбелязва още, че в мобилната версия на Facebook е виждал други цифри в профила си. 

Журналистът Миролюба Бенатова също коментира под поста му, че и тя е загубила по-голямата част от последователите си. „И моите са се стопили рязко. От над 95К на под 10К. Погледнах като ти прочетох поста“.

От профила ми са изчезнали 30 000 последователи . Интересно, посочи и съпредседателят на сдружение „Ние идваме! Николай Хаджигенов.

Авторката на „Таралежите излизат през нощта“ Йорданка Белева пък дори заподозря умисъл, свързан с номинацията ѝ за литературната награда на Перото. „Току-що разбрах, че освен за Национална литературна награда „Перото“ съм номинирана и за Национална литературна награда „Йордан Радичков“. Но тази нощ са ме напуснали 40 последователи на профила ми тук, надявам се да няма връзка с номинациите и да са били фалшиви имена покрай изборите, примерно“. 

Други пък заподозряха, че руският президент Владимир Путин има пръст в това„Поднасям извинение, че по някаква причина над 10 хиляди от тези, които ме следят са по някакъв начин изтрити от ФБ и не получават известия за новите постове. Бог високо, Цукърбърг далеко. Никакво обяснение. Познавайки Путин, нищо чудно забраната на МЕТА да е някакво активно мероприятие. Или Цукърбърг, да е говорил като Мъск с Путин“, изтъкна бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

А в групите за фрийлансъри много потребители изразиха опасения, че това би се отразило зле на бизнесите им. 

Проблемът обаче не е само в България. Оказа се, че и главният изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг също е пострадал. Той обяви, че е загубил над 119 милиона последователи, което е намалило броя на последователите му до под 10 000. В момента обаче броят им се е възвърнал. 

Междувременно някои погледнаха от забавната страна на нещата и се възгордяха, че вече имат повече последователи от Марк Зукърбърг. 

Mark Zuckerberg, 32 more followers and I'm reaching you, dude!“, написа кандидат-депутатът от „Демократична България“ Теодор Михайлов.

Имаме еднакъв брой фололари с Маркзук, но това не значи, че не ме е яд за загубените 20 000 бота от фабриките за тролове в Санкт Петербург, които ме фолват, за да рипортват“, шегува се авторът на „Не!Новини“ Самуил Петканов

Спряха 20-те стотинки на коментар и „троловете“ изчезнаха. Тук таме някой мрънкащ или мразещ по призвание, но платените като че ли са в отпуска! Да видим до кога“, отбеляза лидерът на Волт Настимир Ананиев

Любопитно е и че точно вчера вечерта, противно на всеобщата паника, Делян Добрев от ГЕРБ се похвали във Facebook, че последователите му са се увеличили и са достигали 20 хил. 

От Facebook отбелязаха, че са наясно, че някои хора виждат непостоянен брой последователи в своите профили, но работели по въпроса, за да може възможно най-скоро да разкрият причината за проблема и да го отстранят, пише The Economic Times.

По-рано тази седмица внезапният спад в броя на последователите във Facebook на няколко от най-големите медии в САЩ доведе до слухове, че може Facebook да изтрива фалшиви или бот акаунти.

Според данни от платформата за анализ CrowdTangle, New York Times, Washington Post, Huffington Post, The Hill, USA Today, New York Post и Newsweek отбелязаха спад в последователите на 3 и 4 октомври, отбелязва The Daily Star

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама