Украйна е освободила над 600 населени места в окупираните територии

08:16, 14 окт 22 25 2077 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украйна продължава да си връща населени места в окупираните от Русия територии, а назначените от Москва власти на Херсон призоваха жителите да се евакуират на фона на украинското настъпление.

Украинската армия е освободила над 600 населени места в окупираните от Русия територии през последния месец, включително 75 в стратегическата Херсонска област, съобщи украинското министерство на реинтеграцията. В същото време Москва съобщи, че правителството е взело решение да помогне на жителите на окупираната територии в Херсонска област, които искат да отидат в други региони на Русия.

Киев се нуждае от 55 млрд. долара

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще създаде специален трибунал за престъпленията по време на руска агресия срещу Украйна. В среднощното си обръщение Зеленски изтъкна, че рекорден брой държави са подкрепили Украйна в гласуваната от ООН резолюция, осъждаща действията на Русия, предаде БНР. 

Светът вижда какво се случва. Той знае цената на фарса, който Русия организира в окупираните територии под прикритието на бутафорни референдуми. 143 държави-членки на ООН подкрепиха резолюцията, която защитава основните принципи на Хартата на ООН и осъжда Русия за престъпния ѝ опит да анексира наши територии“.

Началникът на президентския кабинет Андри Йермак настоя Червеният кръст да посети в следващите три дни затвора в град Оленивка, Донецка област. Според украинските власти условията в затвора, които е под руски контрол от 2014 година, са изключително тежки. Там са задържани много от членовете на батальона Азов, които бяха последните защитници на град Мариупол, а през юли десетки затворници загинаха при ракетен обстрел на съоръжението, за който Москва и Киев се обвиниха взаимно.

Мъск отказва финансирането на Starlink в Украйна

Компанията SpaceX, собственост на американския предприемач Илон Мъск, уведоми Министерството на отбраната на САЩ, че вече не е в състояние да плаща за работата на сателитната комуникационна система Starlink в Украйна. Това съобщи телевизията CNN, позовавайки се на документи, с които разполага.

„За неопределен период от време не сме в състояние да продължим да предоставяме на Украйна терминали Starlink или да плащаме за експлоатацията на съществуващи терминали“, цитира CNN текста на писмо, което директорът по държавните поръчки на SpaceX е изпратил през септември до Пентагона. Според телевизията писмото съдържа искане към Министерството на отбраната на САЩ да плати доставката на допълнителни терминали Starlink за Киев, както и финансиране на работата на системата в интерес на украинските власти и военните. Общо става дума за отпускане на 124 млн. долара чрез Пентагона до края на тази година, твърди CNN.

Зеленски поиска от Г-7 системи за противовъздушна отбрана

Според данните, цитирани от телевизионната компания, около 85% от 20-хилядите терминали Starlink, предоставени на Украйна, са платени от трети страни, включително от властите на САЩ, Великобритания и Полша. Те са поели и приблизително 30% от разходите, свързани с работата на услугата на територията на Украйна, посочва CNN, цитирана от БГНЕС. 

По-рано британският вестник Financial Times, позовавайки се на украински официални лица, съобщи, че системата Starlink, която се използва от военнослужещите на украинската армия, е започнала да работи неизправно в руската военна зона, припомня ТАСС. Според вестника катастрофални комуникационни загуби са регистрирани в областите Донбаска, Херсонска, Запорожка и Харковска области. Изданието подчертава, че повреди в системата са предизвикали паника в редиците на въоръжените сили на Украйна. Украински експерти, интервюирани от Financial Times, изразиха мнение, че причината за комуникационните проблеми в тези региони може да е умишленото решение на SpaceX да ограничи достъпа до системата на територията, контролирана от Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:04, 14 окт 22

Най смелите хора са Украинците.Трябва да превземат Руският кенеф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама