Нов проект опазва птиците по Дунав

13:00, 19 окт 22 25 1837 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Нов мащабен международен проект ще се грижи за птиците по река Дунав. В него си партнират 15 организации от седем държави, разположени по поречието – България, Румъния, Сърбия, Австрия, Унгария, Хърватия и Словакия. Финансирането е по програма LIFE на Европейската комисия.

От българска страна в проекта „Безопасен полет за птиците на Дунав“ участват Електроразпределителни мрежи Запад ЕАД и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той е на стойност близо 6,6 млн. евро и ще бъде изпълнен в рамките на 62 месеца. Целта е да се допринесе за опазване на защитените видове птици чрез теренни проучвания, локализиране на рисковите стълбове от електроразпределителната инфраструктура и тяхното обезопасяване.

Къдроглави пеликани върху блок в Белене

На специално събитие Свилен Чешмеджиев от БДЗП обясни, че чрез проекта ще бъдат опазени 12 вида птици, седем от които са в световния списък на застрашените видове. „Река Дунав е един от най-важните миграционни коридори, както и място за гнездене и зимуване за много видове птици от Европа. Над 300 вида се срещат тук, като някои от тях понякога стават жертва на опасни електропроводи“, обясни той.

За да се намали смъртността на птиците, е планирано да бъдат изолирани над 1200 електрически стълба и да бъдат поставени 1350 дивертора на най-рисковите въздушни проводници. По този начин те ще са по-видими за птиците в полет и те ще прелитат над или под тях.

ЕРМ Запад работи от години заедно с БДЗП за опазването на птиците у нас. Освен проектите с еврофинансиране, дружеството организира и други кампании за грижа за биоразнообразието, сред които изрисуване на съоръжения и облагородяването на зелени площи. През 2017 г. ЕРМ Запад (тогава ЧЕЗ Разпределение България АД) стартира проекта „Живот за птиците“ с цел обезопасяване на въздушните електропроводи в зоните от Натура 2000. През септември 2022 г. Европейската комисия определи „Живот за птиците“ като „Проект с обществено значение“.

Това ни дава още повече сили да развиваме компанията в тази насока“, заяви Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЕРМ Запад. Той обясни, че благодарение на съвместните усилия на компанията и БДЗП, освен че е намален травматизмът на птиците, е подобрено и електрозахранването на потребителите. Защото всеки допир на животните до съоръженията води до непланирани прекъсвания на тока.

 

Повече за проекта „Безопасен полет за птиците на Дунав“ може да видите тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама