Бъдещият италиански премиер ще трупа дългове, за да смекчи енергийния удар

13:04, 19 окт 22 / Свят 25 2106 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Джорджа Мелони, която се очаква до края на месеца да бъде посочена за премиер на Италия, планира да увеличи размера на държавните заеми, за да смекчи ударите, понасяни от бизнеса и домакинствата от високите цени на енергията, съобщиха за Ройтерс два добре запознати източника.

Мелони, чиято партия „Италиански братя“ изведе десния блок до победа на парламентарните избори в края на септември, обяви, че енергийната криза ще бъде първият тест за нейното правителство.

Под натиска на високата инфлация и скачащите цени на енергията и газа, Италия вече е навлязла в рецесия, а финансовото министерство прогнозира поне три тримесечия на свиване на икономиката.

Италия тръгва рязко надясно: Заплаха или свеж полъх е Джорджа Мелони?

Премиерът в оставка Марио Драги задели 66 милиарда евро под формата на субсидии и данъчни отстъпки, за да подпомогне компаниите, консумиращи много енергия, и бедните домакинства.

Въпреки това данни на финансовото ведомство сочат, че бюджетният дефицит е под обявената от Рим цел, благодарение на приходите от акцизи и ДДС, което значи, че Мелони има възможност да „се разиграе“. Източниците, пожелали анонимност, казват, че тя ще се възползва от нея, за да изпълни в цялост целите за дефицит, заложени от Драги още през април.

Говорител на Мелони отказа коментар. В интервю за Ройтерс от 25 август самата Мелони казва, че ще спазва бюджетните правила на ЕС и няма да отвори нова дупка във финансите на страната, пише БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама