Агонията в парламента за днес приключи, утре пак

16:59, 19 окт 22 / Политика 25 2858 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След 8-часов дебат и три гласувания за избор на председател на парламента депутатите не успяха да стигнат до консенсус. Така работата на 48-ото Народно събрание беше блокирана още първия ден заради липса на голяма коалиция.

След като и при третия вот се повтори патовата ситуация да не бъде излъчен шеф на парламента, Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи заседанието да бъде прекратено и да продължи утре. Идеята бе подкрепена от председателя Вежди Рашидов. „Бъдете по-мъдри утре в 10.00 ч.“, призова той.

От своя страна, Стефан Янев заяви, че задължението на парламента беше да избере председател в първия ден. „Дали ще се съберем утре или другиден, и да повторим същото – просто е безсмислено. Нашата дейност днес е непродуктивна и това става пред очите на българския народ“, посочи той и предложи да се направи председателски съвет, на който да се избере една единствена кандидатура.

За пореден път: Депутатите се заклеха в името на България

Как се стигна до патовата ситуация?

Днес беше първото тържествено заседание на новоизбраното 48-о Народно събрание, като според Конституцията на това първо заседание депутатите трябва да си изберат ръководство. Те бяха изправени пред избор между цели четирима кандидат-председатели – Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“. Нито един от тях обаче не събира достатъчно подкрепа след първото гласуване.

Преди второто в надпреварата се появи и още един играч – ДПС номинира Йордан Цонев. „Ние ясно заявихме, че ще подкрепим кандидата на най-голямата парламентарна група и го направихме. Сега обаче, след извървяната процедура, която не приключи с резултат, ние от ДПС, без да бягаме от отговорност, също правим предложение за председател на Народното събрание“, обясни репението лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И третото гласуване обаче се оказа безрезултатно.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 14:44, 19 окт 22

Е това е пълен цирк! Ще се разпуснат, преди да се конституират!

2 Анонимен 19:09, 19 окт 22

Един картонен кораб и в морето на рибите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама