Специална агенция ще разследва високите етажи на властта

11:00, 26 окт 22 / Политика 25 2038 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерски съвет разгледа днес предложението на правосъдното министерство за промени в антикорупционното законодателство. Те предвиждат създаването на агенция с разследващи функции, която да проверява високите етажи на властта.

„Защо е важен за всички законът за КПКОНПИ? Защото независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество“, отбеляза министър-председателят преди правителственото заседание, цитиран от БГНЕС.

Идеята е агенцията да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата комисия за отнемане на незаконно придобито имущество да остане като орган, но с по-малко функции.

Предложението предвижда ръководството на новата агенция да е с мандат от 5 години и да се състои от петима души, които да я председателстват на ротационен принцип за по една година.

„Идеята е, че ако вие сте председател и си затворите очите по някои преписки, ще знаете, че следващата година ще дойде друг и ще ги погледне“, каза правосъдният министър Крум Зарков по-рано днес в ефира на БНТ.

Двама от членовете на ръководството ще се излъчват от Народното събрание, един от президента и по един от ВКС и ВАС. Решенията ще се взимат с обикновено, а не с пълно мнозинство, за да не може член от ръководството да блокира разследвания, допълни Зарков.

Агенцията, която ще разследва най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от разследванията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува производство, агенцията ще има право да обжалва пред съда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама