Близо 45% по-ниска цена на природния газ за ноември

15:28, 28 окт 22 25 2737 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

КЕВР обсъди внесеното от „Булгаргаз“ заявление за утвърждаване на цена за ноември, по която общественият доставчик да продава природен газ. След анализ се предлага цената на природния газ от 1 ноември да бъде в размер на 166,13 лв./MWh. За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена е 233,36 лв./MWh, което би било намаление с близо 29 на сто, съобщиха от КЕВР. 

Цената на газа за месец ноември ще бъде значително по-ниска от посочената в първоначалното заявление и се очаква да бъде под 130 лв/MWh“, заяви на откритото заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. Така цената ще е с около 45 % по-ниска в сравнение с м.октомври, а намалението спрямо м. септември е 64 на сто. 

Окончателното решение на регулатора за цените се очаква на 1 ноември.

„Няма съмнение, че международният тренд за понижаване на цените на природния газ е в интерес на всички български потребители – битови и стопански. Ако на 1 ноември КЕВР утвърди цена от около 130 лв/MWh, това ще бъде най-ниската цена от месец март досега“, заяви на откритото заседание председателят на КЕВР доц.Иван Иванов. Според него другият съществен елемент за по-ниската цена за ноември е, че търговете на „Булгаргаз“ са проведени при прозрачна процедура, което дава много добри резултати, предвид големия брой участници в тях.

Лидерите на ЕС в сблъсък за енергийния шок

Председателят информира също, че към момента газохранилището в Чирен е запълнено на 88% и при максималния възможен темп на нагнетяване от 0.5% дневно, до 1 ноември неговият обем ще достигне 90 на сто, което е над европейските изисквания за 80% запълняемост.

Цените на парното и топлата вода се запазват 

Заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи регулаторът да повиши цените на парното и топлата вода от 1.01.2023 г.

„Очакваната цена под 130 лева на мегаватчас се доближава плътно до определената от КЕВР прогнозна годишна цена на природния газ. При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия", заяви председателят на Комисията. Според него това ще облекчи финансовото натоварване на топлофикациите, в чиито цени за топлинна енергия е призната цена на газа от 120 лв./МВтч. По думите му поевтиняването на природния газ се отразява и на борсите на електроенергия. „Актуалните цени на БНЕБ  са около 300 лв./МВтч, което означава, че е доближен определения таван от 250 лв./МВтч, над който бизнесът получава компенсации за високите сметки за ток. По този начин се намалява и размерът на компенсациите“, заяви доц.Иван Иванов.

Категоричното становище на Комисията е битовите потребители да останат на регулирания пазар до края на 2025 г. „България е декларирала пред Европейската комисия, че тези потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Считам за неудачни всякакви опити това да се случи предварително, особено при сегашната ситуация на сериозно повишение на цената на електроенергията. Това е становището на КЕВР, което ще бъде отстоявано“, подчерта доц. Иванов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама