Правителството одобри проектозакон за личния фалит

13:50, 02 ное 22 25 1896 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният кабинет одобри проектозакон за личния фалит. С текстовете се дава възможност на добросъвестните длъжници да се освободят от задълженията, които не са по силите им.

„Няма развита държава, в която да няма законова регламентация на личния фалит. Целта е хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс, дa ги извaди oт cпиpaлa, в ĸoятo ĸoлĸoтo пoвeчe ycилия пoлaгaт, тoлĸoвa пoвeчe зaтъвaт в блaтoтo нa дългoвeтe cи“, посочи правосъдният министър Крум Зарков, цитиран от Offnews. Той заяви, че се надява той да бъде гласуван от парламента до края на годината.

Министърът напомни, че има хора, които десетки години изплащат лихви и неустойки, но не могат да стигнат до главницата на дълга, а възнагражденията им се отнемат, като им биват оставени минимални средства за оцеляване.

То е изцяло доброволно, образува се по искане на добросъвестния длъжник и цели справедливо удовлетворяване на неговите кредитори. Добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интереса на своите кредитори.

В производството са осигурени гаранции за задоволяване на жизнените потребности на длъжника чрез определяне на издръжка от поне една минимална работна заплата, както и определена несеквестируемост на имуществото му.

В производството се заплащат само прости такси, а останалите разноски са дължими в предвидени от закона случаи. Уредена е възможност за погасяване на задълженията на
добросъвестния длъжник след изтичане на 3-годишен срок от одобряване на плана за погасяване или описа на имуществото му, ако той е заплатил разноските и е удовлетворил поне частично вземанията на кредиторите.

Ако добросъвестният длъжник няма секвестируемо имущество, погасяването на
задълженията може да настъпи след изтичане на 10-годишен срок.
Основанията за погасяване на задълженията се установяват от съда.

Законът е ключов за второто плащане от над 700 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост и ако не се приеме, няма да има плащане. До края на годината трябва да бъдат приети от парламента малко над 20 законопроекта, което е условие за получаването на транша, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама